Екип от Плевен участва в първо по рода си европроучване за хирургията без скалпел срещу рак на панкреаса

Изображение 1 от 2

    Екип на НIFU (Хайфу) Център към Университетската болница "Св. Марина" в Плевен участва в първо по рода си европейско проучване за ефекта от лечение с фокусиран ултразвук на пациенти с рак на панкреаса, съобщиха от Медицински университет - Плевен.

    Проучването е осъществено със специалисти от Хайфу Центъра в Бон, Германия. Изводите са публикувани във водещо научно списания в света - "European Radiology". От българска страна автори са чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Добромир Димитров и д-р Хюлия Ферадова. Списанието на Европейското общество по радиология има влияние в научната област. Неговата онлайн версия има ежегодно близо милион сваляния. Според д-р Ферадова отразяването на труда на българския колектив е висока оценка за научните резултати на Хайфу Център - Плевен и тяхната значимост за медицината.

    За първи път в Източна Европа екипът в Плевен, ръководен от проф. д-р Добромир Димитров, внедри този вид ултразвукова хирургия при лечение на рак на панкреас. Прилаганата в Плевен терапия, наречена "хирургия без скалпел", е авангарден метод, който стопява солидни тумори. Д-р Ферадова смята, че се налага обсъждане финансирането на този вид лечение от НЗОК, защото ще го направи по-достъпно до българските граждани.

    Подробности има на сайта на университета.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини