Карнавалът във Венеция започна... онлайн

Коронавирусната пандемия лиши Венеция от традиционния карнавал на живо тази година, но тези дни се откри неговото онлайн издание, пишат италианските електронни издания.

Мотото на онлайн карнавала е "Магията на карнавала във Венеция идва при теб, където и да си". В периода 11-16 февруари, почитателите на карнавала могат да проследят всяка вечер от 17 до 18,30 ч. стрийминг версия на шоуто, която ще се излъчва от двореца "Ка Вендрамин Калерджи", в който е Казиното на Венеция. Излъчването на проявата ще е в официалните канали на карнавала в социалните мрежи "ЮТюб", "Фейсбук", "Инстаграм", "Туитър" и "Телеграм" и по телевизия "Телевенеция".

В периода 11-16 февруари ще има и редица онлайн ателиета за карнавални костюми и маски, за театрални маски, за марионетки, за традициите на карнавала.

Въпреки че няма да има издание на проявата на живо, остават някои знакови моменти от карнавала. От 11 до 14 февруари онлайн ще се проведе конкурсът за най-красива карнавална маска и костюм. Победителят ще бъде обявен на 14 февруари.

Една година разлика в два кадъра. Единият е от 31 януари тази година, когато трябваше да започне карнавалът, а вторият е от 9 февруари 2020 г., когато празненството бе във вихъра си.

Една година разлика в два кадъра. Единият е от 31 януари тази година, когато трябваше да започне карнавалът, а вторият е от 9 февруари 2020 г., когато празненството бе във вихъра си.

На 16 февруари ще стане известно и кое е най-красивото момиче на карнавала, тоест коя е така наречената Мария на Венецианския карнавал. Изборът ще е между 12 момичета, известни с прозвището 12 Марии, подбрани още миналата година от специално жури. Тъй като миналогодишното издание на карнавала приключи с два дни по-рано заради коронакризата в Италия, победителката в конкурса за Мария на карнавала не беше излъчена. Пропускът ще бъде поправен тази година. А догодина победителката ще бъде главно действащо лице в знаковия ритуал на карнавала Полета на ангела - виртуозно спускане от камбанарията на площад "Сан Марко" в подножието на Двореца на дожите във Венеция.

По време на стрийминг изданията на венецианския карнавал ще има и припомняне освен на ритуала Полета на ангела и на други знакови ритуали - Полета на орела, Полета на лъва или Полета на магарето.

Спомен за Венеция и нейния карнавал ще има и по време на церемонията по откриването на ски шампионата в Кортина в неделя.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини