Денят на червения нос (видео)

От 1985 г. Великобритания празнува Денят на червения нос, веднъж на всеки 2 години.

Това е ден за набиране на средства за благотворителна организация, известна като Comic Relief, и ден, в който да носиш голям червен нос! Също така е важен ден за хората във Великобритания да се събират, да се забавляват и да набират средства за благотворителност. Макар сега първото да е невъзможно, изглежда дори пандемията не може да спре забавляването и благотворителността. Защото това ни прави хора, както твърди клипът с Дейм Джуди Денч и Бенедикт Къмбърбач, които са поели мисията да обединяват. На 19 март тази година е Денят, а клипът е по-долу.

Седем милиарда души на тази планета, седем милиарда сърца и умове, казва Денч във вдъхновяващото видео. Толкова са и различните човешки стремления. Ние сме различни, всеки има своя цел. Какво е това, което ни свързва? Да, наистина, какво е това, което има силата да ни обедини? Гледайте видеото, за да разберете (макар сигурно вече сте наясно).

Да, сега имаме нужда от тази сила повече от всякога...

Ето и малко факти за Деня на червения нос 19 март:

  • През 1985 г. на Ричард Къртис, Джейн Теусън и приятели им хрумва идеята да използват комедия за набиране на средства за благотворителност, по-специално за да помогнат на промяната в Африка и Великобритания.
  • На Коледа 1985 г. стартира “Comic Relief”; на живо по BBC One от бежанския лагер Safawa в Судан.
  • Идеята е да има един ден от годината, когато всеки прави нещо глупаво или комично, за да събере пари за Comic Relief, организация с нестопанска цел.
  • През 1988 г. се отбелязва първия Ден на червения нос, в който участват над 150 знаменитости и комици, 30 милиона зрители и 19 милиона долара (15 милиона паунда).
  • Именно тогава се ражда концепцията за Червения нос и той става лого и наименование на деня.
  • През 1993 г. са продадени 3, 307, 000 меки червени носа.
  • През годините е имало пухкави, блестящи, хрупкави, порести и други червени носове, понякога съпроводени от неща като изплезващ се език, стикер за индивидуално оформление или червен кичур коса.
  • Денят се пренася в Австралия и САЩ.
  • Comic Relief са събрали над 1 милиард паунда, откакто започнаха през 1985 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини