Швеция ще поднови имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" на хората над 65-годишна възраст

Швеция ще поднови използването на ваксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите граждани на страната, тъй като продължава да се разследва потенциална връзка между ваксинирането с препарата и редките случаи на кръвни съсиреци, заяви днес здравната служба, цитирана от Ройтерс.

"Ваксината е от голяма полза за възрастните хора, сред които мнозина се разболяват сериозно всеки ден", посочи в изявление генералният директор на здравната служба Йохан Карлсон по повод новите инструкции на службата към местните власти, организиращи ваксинациите в Швеция.

"В същото време не сме констатирали тези редки и сериозни странични ефекти сред по-възрастните ни граждани. Това е основание да вдигнем ограниченията за използването на ваксината за хората над 65-годишна възраст", допълни генералният директор.

Повечето държави, които временно спряха използването на ваксината на "АстраЗенека", вече подновиха употребата й след препоръките на Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация, които заявиха, че ползите от препарата превишават рисковете.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини