Обичаната детска писателка Бевърли Клиъри почина на 104 години

Изображение 1 от 2

    Прочутата по цял свят американска детска писателка Бевърли Клиъри, разказала преживяванията от детството си в Орегон чрез образите на Рамона, Бийзъс и Хенри Хъгинс, почина на 104 години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

    Издателство "ХарпърКолинс" съобщи, че писателката е починала в четвъртък в Кармел Вели, Калифорния, където живее от 60-те години на миналия век.

    Клиъри е библиотекар по образование и започва да пише книги, когато е около тридесетгодишна. Първата й книга "Хенри Хъгинс" е издадена през 1950 г. Децата по цял свят, включително и в България, се забавляват с приключенията на Хъгинс, Елън Тебитс, Отис Спофорд, Беатрис "Бийзъс" Куимби и по-малката й сестра Рамона. Всички те живеят на улица "Кликитат" - реално съществуваща улица в Портланд, щата Орегон, където самата Клиъри е живяла.

    Рамона, която е най-известната героиня на писателката, се появява още в първата книга на писателката, макар и спомената мимоходом.

    "Всички герои бяха сами деца в семейството, затова включих малката сестра на Бийзъс - Рамона и тя така и не си отиде. Появяваше се във всяка следваща книга", каза писателката в телефонно интервю от дома си за Асошиейтед прес през март 2016 г.

    Самата Клиъри няма братя и сестри. "Бях много послушно дете, не че исках да съм такава. На възрастта на Рамона по онова време децата играеха навън. Играехме на дама, скачахме на въже и коленете ми винаги бяха ожулени", спомня си тя.

    Рамона е главна героиня в осем книги на писателката - от "Бийзъс и Рамона" през 1955 г. до "Светът на Рамона" от 1999 г. През 1981 г. "Рамона и майка й" печели националната литературна награда на САЩ.
    През последните години Клиърли не издаваше нови книги, защото почувствала, че е "важно писателите да знаят кога да спрат".

    "Отървах се и от пишещата машина. Беше хубава, но мразя да печатам. Когато започнах да пиша, установих, че мисля повече за машинописа, отколкото за това какво искам да кажа, затова пишех на ръка", каза тя през март 2016 г.

    През 2000 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ я обяви за "Жива легенда"./

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини