Johnson&Johnson ще доставя ваксини в Европа от 19 април

Доставките за ЕС на ваксината срещу коронавируса на американската фармацевтична компания "Джонсън енд Джонсън" ще започнат от 19 април. Това съобщи компанията пред "Франс прес", цитирана от БТА.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна", "Астра Зенека"/"Оксфорд" и сега тази на "Джонсън енд Джонсън". За да може да увеличи производствения си капацитет и да отговори на търсенето, "Джонсън енд Джонсън", сключи през последните месеци няколко споразумения с лаборатории подизпълнители в Европа - във Франция това беше "Санофи", в Италия - "Каталент", а в Германия "ИДТ Биологика". Активната субстанция, която дава ефикасност на ваксината, ще идва от предприятието на "Джонсън енд Джонсън" в Лейде в Нидерландия.

ЕС поръча 200 млн. дози от американската компания с опция за още 200 млн. допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 млн. дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Ваксината е на базата на вирусен вектор според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини