12 °C

Слънчевата светлина убива коронавируса 8 пъти по-бързо, отколкото предвижда теорията, но не е ясно как

Изображение 1 от 2

  Екип от учени призовава за по-големи изследвания за това как слънчевата светлина инактивира SARS-CoV-2, след като установи явно несъответствие между най-новата теория и експерименталните резултати.

  Механичният инженер на Университета в Санта Барбара Паоло Лузато-Фегиз и колегите му забелязаха, че вирусът е инактивиран до осем пъти по-бързо в експериментите, отколкото прогнозира последният теоретичен модел.

  "Теорията предполага, че инактивацията действа, като UVB удря РНК на вируса, увреждайки я", обяснява Лузато-Фегиз за Science Alert.

  Но несъответствието подсказва, че се случва нещо повече от това и да разберем какво е то може да бъде полезно за управление на вируса.

  UV светлината или ултравиолетовата част от спектъра се абсорбира лесно от определени основи на нуклеинови киселини в ДНК и РНК, което може да ги накара да се свържат по непоправим начин.

  Но не всички UV светлини са еднакви. По-дългите UV вълни, наречени UVA, нямат достатъчно енергия, за да създадат проблеми. Главно средните UVB вълни на слънчева светлина са отговорни за убиването на микробите и излагането на собствените ни клетки на риск от увреждане от слънцето.

  Доказано е, че късовълновото UVC лъчение е ефективно срещу вируси като SARS-CoV-2, дори докато са в човешки течности.

  Но този тип UV лъчение обикновено не достига повърхността на Земята, благодарение на озоновия слой.

  "UVC е чудесно за болниците", каза съавторът и токсикологът от държавния университет в Орегон Джули Макмъри. "Но в друга среда, например кухни или подлези, UVC би взаимодействало с частиците, което би произвело вреден озон."

  През юли 2020 г. експериментално проучване тества ефектите на UV светлината върху SARS-CoV-2 в симулирана слюнка. То документира, че вирусът е инактивиран, когато е изложен на симулирана слънчева светлина за между 10-20 минути. "Естествената слънчева светлина може да бъде ефективна като дезинфектант за замърсени непорести материали", заключават в статията Ууд и колеги.

  Сега учените са сравнили тези резултати с теорията за това как слънчевата светлина постига това, която беше публикувана само месец по-късно и видяли, че математиката не излиза.

  Това проучване установи, че вирусът SARS-CoV-2 е три пъти по-чувствителен към ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина, отколкото грип А, като 90% от частиците на коронавируса са инактивирани само след половин час излагане на обедна слънчева светлина през лятото.

  За сравнение, през зимата леките инфекциозни частици могат да останат непокътнати в продължение на дни.

  Изчисления за околната среда, направени от друг екип от изследователи, стигнаха до заключението, че молекулите на РНК на вируса се увреждат фотохимично директно от светлинните лъчи. Това се постига по-мощно чрез по-къси дължини на вълната на светлината, като UVC и UVB. Тъй като UVC не достига до повърхността на Земята, те основават своите изчисления за експозиция на светлина в околната среда на средно-вълновата UVB част от UV спектъра.

  "Експериментално наблюдаваното инактивиране в симулирана слюнка е над осем пъти по-бързо, отколкото би могло да се очаква от теорията", пишат Лузато-Фегиз и колеги.

  "И така, учените все още не знаят какво става", казва Лузато-Фегиз.

  Изследователите подозират, че е възможно, вместо да въздейства директно върху РНК, дългите вълни UVA да взаимодействат с молекули в тестваната среда (симулирана слюнка) по начин, който ускорява инактивирането на вируса.

  Нещо подобно се наблюдава при пречистването на отпадъчни води, където UVA реагира с други вещества, като създава молекули, които увреждат вирусите.

  Ако UVA може да се използва за борба с SARS-CoV-2, евтини и енергийно ефективни светлинни източници, със специфична дължината на вълната, могат да бъдат полезни при системите за филтриране на въздуха при относително нисък риск за човешкото здраве.

  "Нашият анализ посочва необходимостта от допълнителни експерименти за отделно тестване на ефектите от специфични дължини на светлинните вълни и състав на средата", заключава Лузато-Фегиз.

  Със способността на този вирус да остане във въздуха за дълго време, най-сигурното средство все още е социалното дистанциране и носенето на маски, където дистанцията не е възможна. Но е хубаво да знаем, че слънчевата светлина може да ни помага през топлите месеци.

  Техният анализ е публикуван в The Journal of Infectious Diseases.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
  15 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  15 апр 2021
  Последни новини