Трагичната история на "Титаник"

Едва ли има човек, който да не е гледал филма „Титаник” с Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо и да не е бил искрено развълнуван. Историята докосва зрителите, защото е част от реални и разтърсващи събития. Лентата получава 11 награди "Оскар" и е гледана и до днес.

„Катастрофата „Титаник“ е пукането на балона“, казва режисьорът Джеймс Камерън.

„През първото десетилетие на XX век е имало такова усещане за изобилие. Асансьори! Автомобили! Самолети! Безжично радио! Всичко е изглеждало толкова удивително, приличало е на една безкрайна спирала, насочена нагоре. После всичко започва да се срутва.“

„Титаник“ е най-големият пътнически параход в света в началото на 20 век. Кръстен е на древногръцките богове. Обявен е за непотопяем. На обяд на 10 април 1912 г. той напуска пристанището в Саутхемптън, Англия. Изпратен е с почести и обширни статии във вестниците. Четири дни по-късно корабът се удря в айсберг във водите на Северния Атлантически океан. На борда на „Титаник” има 2207 пътници, но само 706 от тях оцеляват. На парахода има спасителни лодки за по-малко от половината пътници и екипаж на борда. При евакуацията капацитетът дори на тези лодки не бил използван напълно и около 1500 мъже, жени и деца стават жертви на трагедията. Повечето са загинали в ледените води на океана. На борда на парахода има и 38 българи (съществуват предположения, че броят им може и да над 50), 15 от тях оцеляват и повечето продължават живота си в САЩ.

Корабът е построен през 1911 г. от компанията "Уайт стар лайн" в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст. Той е най-модерният и луксозен пътнически кораб за времето си, тежи 46 329 тона и е с дължина 268 м. Построяването му отнема 2 години и труда на повече от 3 хиляди души.

Експедицията, която търси останките на парахода и прави 11 гмуркания, докато на 14 юли 1986 г. изследователите заявяват, че „Титаник” никога няма да бъде изваден от дълбините. Ръждата е повредила кораба до такава степен, че той буквално се разпада. През 1996 г. бил направен нов опит – с помощта на модерни технологии са извадени части от парахода и предмети, намерени в и около него. Ето и няколко факта за „Титаник”, които може би не знаете:

• Десетки двойки са на меден месец по време на плаването.

• Нито един от инженерите (общо 30) не напуска работното си място. Те остават, за да поддържат мощностите, докато останалите се спасят. 

• От 12 кучета на борда на кораба оцеляват три.

•  Главният пекар на кораба се „подкрепил” с много алкохол и по този начин оцелява в ледените води, където прекарва повече от 2 часа.

• Музикантите свирят дори, докато корабът потъвал.

• Само 333 тела на загиналите при корабокрушението били идентифицирани (жертвите са общо над 1500).

Източник: https://momichetata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    5 0
    06:30, 11 апр 2021
    На кораба е имало надпис - И Господ не може да го потопи. Както знаем богохулството се наказва
Последни новини