Съосновател на OceanGate вярва, че хората в изчезналия батискаф имат повече време

Екипажът в изчезналия батискаф има по-дълъг "времеви прозорец"“, отколкото други смятат, казва съоснователят на OceanGate.

Съоснователят на OceanGate, компанията, която експлоатира изчезналия батискаф, наруши мълчанието си, като каза, че вярва, че петимата членове на екипажа на борда на Титан имат "по-дълго време, отколкото повечето хора си мислят".

Гилермо Сьонлайн, който основа OceanGate със Стоктън Ръш, един от пътниците на борда на Титан, каза, че последно е говорил с Ръш няколко седмици преди старта на експедицията.

В изявление за Insider Сьонлайн, който вече не участва в компанията, но остава миноритарен акционер, каза:

"Днес е критичен ден в тази мисия за търсене и спасяване, тъй като животоподдържащите запаси на подводницата започват да се изчерпват.

Сигурен съм, че Стоктън и останалата част от екипажа са разбрали преди дни, че най-доброто нещо, което могат да направят, за да осигурят спасяването си, е да разширят границите на тези запаси, като се отпуснат колкото е възможно повече. Твърдо вярвам, че наличният времеви прозорец за тяхното спасяване е по-дълъг от това, което повечето хора си мислят. Продължавам да тая надежда за моя приятел и останалата част от екипажа."

Той каза, че насърчава всички да "продължат да се надяват" за безопасното връщане на изчезналата подводница.

Контраадмирал Джон Маугер от бреговата охрана на САЩ каза, че е „развълнуван и доволен“ от участието на британски подводничар в операцията по издирването.

По-рано Даунинг стрийт потвърди, че подводничар от Кралския флот се е присъединил към издирването на изчезналата подводница Титан. Офицерът, лейтенант Ричард Кантария, "има значителни познания за подводна война и операции по гмуркане и затова той очевидно ще донесе този опит на екипа за търсене и спасяване".

Маугер, говорейки пред Sky News, каза, че „наистина оценява подкрепата от британските подводни сили“.

Малко по-рано бреговата охрана на САЩ предостави актуална информация за текущите метеорологични условия за издирвателните екипи, които търсят изчезналата подводница.

Контраадмирал Джон Маугер, който ръководи издирването на Титан, описа условията като "благоприятни" и каза, че екипажите "се възползват максимално от този метеорологичен прозорец и добрите условия".

Спасителните екипи продължават да извършват "активна операция по търсене и спасяване" на изчезналия "Титан".

"Въпреки че сме наясно с времето и сме включили много данни и информация в търсенето, това все още е активно търсене и спасяване на този етап", каза Маугер. На дъното работят два ROV (подводни дронове), кото разширява възможностите на търсенето.

Попитан кога спасителите може да сметнат, че ситуацията е "извън всякаква надежда", Маугер каза, че "има време и място за тази дискусия", но че фокусът на обединения команден екип е "върху използването на способността, която имаме сега на място, за да локализираме хората и подводницата”.

Изчезналият "Титан" е малко вероятно да е претърпял катастрофална повреда на корпуса под налягане, според дълбоководния инженер, който е проектирал кораба, който режисьорът Джеймс Камерън използва, за да достигне най-дълбоката точка на Земята.

Рон Алъм, австралийски дълбоководен инженер и изследовател, съпроектира подводницата Deepsea Challenger, която Камерън използва през 2012 г., за да достигне до най-дълбоката известна точка на морското дъно на Земята в Марианската падина.

"Звукът се разпространява особено добре под вода", каза Алъм. "Катастрофална имплозия може да бъде чута на хиляди километри и може да бъде записана". Една имплозия вероятно би задействала сигнали във военни хидрофони, устройства, използвани за запис или слушане на подводни звуци.

"За мен изглежда, сякаш корпусът на подводницата под налягане е непокътнат, но е демобилизиран от захранването", каза Алъм. В такъв случай "Титан" вероятно автоматично щеше да изпусне тежести, за да изплува отново.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини