Повече движение за по-лек COVID-19

Вече повече от година се опитваме да се предпазим от COVID-19 и, честно казано, си е доста уморително. Храним се здравословно, приемаме добавки, спим повече, борим се със стреса. Но дали не забравяме нещо друго важно...

Според ново изследване, редовната физическа активност има пряка връзка с начина на протичане на коронавируса. Ако ежедневно се движим достатъчно, има голям шанс да преминем заболяването по-леко, както и по-малка вероятност от последващи усложнения.

На базата на анализ на данни за 50 хиляди възрастни хора е установено, че тези, които изпълняват препоръчаните 150 минути физическа активност седмично, много по-рядко имат нужда от болнично лечение. Случаите на смърт в следствие на COVID-19 сред тях също са значително по-малко.

Този извод не е никаква изненада, защото добре знаем колко е важно да се движим редовно. Така намаляваме възпаленията в организма, предпазваме се от сърдечно-съдови заболявания, подпомагаме функцията на белия дроб, подсилваме имунната система и не на последно място - се грижим за психичното си здраве.

А заседналият начин на живот води по появата на редица заболявания, които се оказват водещи предпоставки за тежко протичане на коронавирусната инфекция - диабет, затлъстяване, някои видове рак, предава CNN.

Затова тези 22 минути на ден, в които трябва да сме физически активни, са още по-важни в условията на пандемия. И не е никак трудно да постигнем тази цел, защото не е нужно да ги прекараме във фитнеса или вдигайки тежести. Може просто да се разходим в парка, да поиграем с детето или кучето, или пък да направим кратко разтягане на цялото тяло.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини