Ивайло Мирчев: Това вече е сериозно!

Дарение от 100 лв. за "Да, България", "разкрито" Георг Георгиев на втория брифинг на ГЕРБ, се оказа от друг източник, а не от собственика на "Сиела Норма" Иван Тодоров. 

Интригата се заплете, когато на брифинг на ГЕРБ премиерът Борисов обяви:

"Тази фирма е дарител на "Да, България". Четете кой е дарителя на кого дарява и защо се пробутва. То си пише - дарител".

Малко по-късно депутатът от "Демократична България" и член на ръководството на "Да, България" Ивайло Мирчев заяви, че това е лъжа и имената на дарителите на партията, към която принадлежи, са публично достъпни, но ръководството на доставчика на машини не е сред тях. Напомни, че позицията на неговата коалиция винаги е била за прозрачност на обществената поръчка за доставка на машините, че е искала независим одит на устройствата, но това й е било отказано.

В отговор на тези "неистини" ГЕРБ свикаха втори брифинг, на в който бе съобщено, че дарението, видно от публикация на Сметната палата, е от физическото лице Иван Тодоров в размер на 100 лв. и е преведено за местните избори през 2019 г.

"Няма да позволим лъжи да се разпространяват свободно в пространството. Всяка една лъжа ще бъде разкривана. Днес Иво Мирчев каза, че било лъжа, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на "Да, България", заяви по-късно Георг Георгиев, размахвайки разпечатка от Сметната палата.

Името съвпада с името на мажоритарния собственик на "Сиела Норма" АД и управляващ съдружник в адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" проф. Иван Тодоров. "Сиела" доставя машините за гласуване от 2014 г., откакто то се прилага в България, включително и на парламентарните избори на 4 април.

"Да, България" похарчили 100 000 евро само в онлайн кампания, инвестиция в биткойни и дарения под формата на въображаема електронна валута, каза Георг Георгиев от ГЕРБ и подчерта, че дарението от Иван Тодоров е факт, независимо от сумата, тоест ГЕРБ не е излъгала. Според Биков представителите на "Демократична България" са се фокусирали върху 4 секунди от пресконференцията на Борисов без да отговорят на важните теми, които той поставя.

"Да, България" са тези, които забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава, заедно със Станислав Трифонов, който политически най-страхливо замълча, когато трябваше да е активен", каза Георгиев.

След втората пресконференция на ГЕРБ Ивайло Мирчев отново коригира изнесената информация.

"Поредната лъжа на ГЕРБ. Дарителят ни със 100 лв. наистина се казва Иван Тодоров, но е роден през 1990 г., за разлика от собственика на въпросната фирма, за която ни обвиняват, че сме получили дарение (което е лъжа), който е роден през 1958 г., " обясни той в във "Фейсбук". Ето какво още написа Мирчев:

"Това вече е сериозно! Тези хора управляват страната 11 години. Отговарят за преразпределение на 120 млрд. БВП, за работата на институциите, икономиката, болниците, училищата… Днес на пресконференция Бойко Борисов каза, че "в Да, България са аматьори" и веднага посочи, че фирмата, която осигурява машините за гласуване е наш дарител, поради което ние я "пробутваме". Веднага опровергахме тази лъжа - “Сиела” не е дарявала за кампаниите на "Да, България", ГЕРБ свикаха нова пресконференция, за да покажат “доказателството” - дарение от човек на име Иван Тодоров (според ГЕРБ собственик на “Сиела”) за 100 лв. на местните избори през 2019 г.

"Какви са фактите: собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил наш дарител. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та. Те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма и със сигурност не са предполагали, че Борисов и обичащият да целува ръката му Георг един ден ще ги замесят в подобен нелеп скандал.

Съжаляваме, че се налага да занимаваме хората с тези обяснения в празничните дни, но е важно лъжите на ГЕРБ да не бъдат оставяни без отговор и да са наясно всички до какви прийоми прибягва явно побъркалият се от страх Борисов”, завършва поста си Ивайло Мирчев.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ро
    Рогачев
    1 0
    14:46, 4 май 2021
    Нали има ще постове и коментари къде са?
  • 2
    Ха
    ха ха
    1 0
    19:02, 4 май 2021
    Коментарите бяха за този фабрика за редки ла йна от поредния дембел!
Последни новини