Starship кацна безпроблемно при петия тестов полет на голяма височина

Starship със сериен номер 15 (SN15) полетя и успешно кацна в петия полетен тест на височина. Прототипът бе изстрелян от Starbase в Тексас. SN15 има подобрения в конструкцията, авиониката и софтуера, както и в двигателите, които позволяват по-голяма скорост и ефективност по време на старта и полета. 

Подобно на предишните полетни тестове на Starship на голяма надморска височина, SN15 разчита на тягата на три двигателя Raptor до приблизително 10 км надморска височина. 

Прототипът на Starship се спусна под активен аеродинамичен контрол, постигнат чрез независимо движение на двата предни и двата задни клапана. И четирите клапана се задействат от бордовия полетен компютър, за да контролират поведението на Starship по време на полет и да позволяват точно кацане на предвиденото място.

След това двигателите на Raptor на SN15 се запалват, когато превозното средство се опитва да направи маневра за кацане, преди да се докосне до площадката за кацане в непосредствена близост до стартовата инсталация.

Контролираното аеродинамично спускане и възможността за вертикално кацане, съчетано с презареждане в космоса, са от решаващо значение за кацането на Starship на дестинации в Слънчевата система, където не съществуват подготвени повърхности или писти, и за връщане на Земята. Тази възможност ще даде възможност за напълно използваема транспортна система, проектирана да превозва както екипаж, така и товари на продължителни, междупланетни полети и ще помогне на човечеството да се завърне на Луната и да пътува до Марс и извън него.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини