Асен Василев: Чрез фирми, които получават голям държавен ресурс, вероятно се купуват избори

"Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие (ББР), които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева". Това заяви служебният финансов министър Асен Василев пред БНР.

По думите му има голяма концентрация на фирми, които получават голям държавен ресурс, вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите", каза Василев.

По думите му до юли няма да се наложи теглене на нов дълг и фискално страната ни стои добре.

Министър Асен Василев посочи, че засега приходите в бюджета се движат по план, но има изоставане в акцизите на цигарите и на горивата. Той е получил уверение, че ще се навакса с това изоставане. Многото преструктурирания са довели до извънредни разходи, за които са отишли голяма част от буферите. Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи, няма много възможности за преструктуриране на разходите. Фискално стоим стабилно, обясни Асен Василев.

В Националната агенция по приходите има системно бездействие, каза Василев.

"10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства".

Василев посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс.

"Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата", категоричен е Василев.

Той обясни, че се прави анализ и на касовите наличности по фирмите.

"По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са".

Той мотивира изборът на Румен Спецов за директор на НАП с това, че го познава от времето, когато е работил в НАП. "Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея", каза Василев.

Министерството работи в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства, да се завърти отново колелото и те по-бързо да започнат да генерират приходи.

"Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката", категоричен е служебният финансов министър. Той обясни, че се подготвя и вариант на нов локдаун.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А културиста-гей дружинката...шефът на НАП,дето продаде собствени несъстоятелни фирми за милиони на неграмотни и ,,бедни'' от малцинствата ...........на него кой ще му търси отговорност ?! ...
    А на теб министре на финансите.......Черепа,дето те сложи на стола ли,.....той ли?!
Последни новини