28 °C

Ученици от ОУ "Ангел Кънчев" издават вестник, продават го благотворително

ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград издаде пилотно първи брой на училищния си вестник.

Повод стана 24-ти май – Деня на славянската писменост и на българската азбука.

„Обикновено идеята за издаване на вестник се ражда в прогимназиален или гимназиален етап. По-големите ученици сами поемат тази инициатива.

Избират „редакционна колегия“, пишат материали и разпространяват отделните броеве.

Но вестникът има своето място и възможности и за основното  училище, където, разбира се, съдействието на учителя е много по-голямо и насочващо“, обяснява учителят Елена Кирова. Тя е и ръководител на групата по интереси „Млад журналист“ в ОУ „Ангел Кънчев“.

Кирова допълва, че идеята за издаване на училищен вестник е обмисляна от доста време.

Целта е да се провокира у децата желание да предлагат инициативи, по-различни от обичайните, за да се „разчупи“ рамката на еднообразния учебен ритъм.

„В изграждането личността на ученика са включени още много компоненти, които на пръв поглед остават встрани, но са не по-малко важни от преподаването на отделните учебни предмети.

Тук влизат допълнително поставените задачи за домашна работа, взаимоотношенията между учителя, ученика и неговите съученици, екскурзиите заедно, споделените празници и рождени дни, разискваните теми извън урока, извънучилищните и извънкласни инициативи.

Така се и роди идеята за вестник, вслушвайки се в темите, които децата обсъждаха в междучасията, вълнуващите ги проблеми, споровете“, споделя Елена Кирова.

Името на вестника е „Будници“, взаимствано от театралната трупа, която същият учител е водела през миналата година. А датата за излизане на първия брой от изданието не е случайна – Деня на словото, 24-ти май.

В клуба по интереси „Млад журналист“ участват 18 деца. Групата включва ученици от V, VI и VII клас, които имат приоритет към литературните занимания и се отличават с обществена ангажираност.

Журналистическата дейност, макар и на училищно ниво, е свързана с осъществяване на междуличностни контакти и междупредметни връзки, с прилагане на практика на всички функционални стилове на речта.

Предполага по-активна комуникация и развиване на речевите способности в различни сфери. Ръководителят на клуба Елена Кирова е и преподавател по български език и литература в прогимназиален етап.

Единствените истински журналистически материали във вестника са интервютата с учители. Има статии, които учениците сами са подбрали, както и такива, към които те са насочени. Част от информацията учениците са взаимствали и от сайтове в интернет.

Сред рубриките в изданието е „Лично творчество“. В нея със свои рисунки са се включили ученици и от I клас. Засегнати са различни теми: здравословно хранене, интересни факти за животните, съвети от по-големите ученици към по-малките, забавни ситуации от онлайн обучението, мистериозни разследвания и много други.

Първия училищният вестник на ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград се самофинансира и ще излезе в тираж от 700 броя. Те ще се предоставят не само на ученици и родители, но и на всички, които проявят интерес.

Единствено днес, 25-ти май изданието ще бъде продавано, и то само с благотворителна цел. Цената ще бъде 2 лева.

150 броя от вестника ще бъдат предложени за продажба от учениците на учебното заведение.

Началото на кампанията е 17:00 ч., а мястото – пространството пред Исторически музей - Асеновград.

Средствата ще бъдат дарени за малкия асеновградчанин Дани, който има нужда от спешно лечение.

„Искам да изкажа огромната си благодарност към Галина Милева - директор на ОУ “Ангел Кънчев“ – за гласуваното доверие и оказаната подкрепа в начинанието ни да изготвим, издадем и популяризираме вестник „Будници“, каза в заключение Елена Кирова.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини