Ученици от ОУ "Ангел Кънчев" издават вестник, продават го благотворително

ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград издаде пилотно първи брой на училищния си вестник.

Повод стана 24-ти май – Деня на славянската писменост и на българската азбука.

„Обикновено идеята за издаване на вестник се ражда в прогимназиален или гимназиален етап. По-големите ученици сами поемат тази инициатива.

Избират „редакционна колегия“, пишат материали и разпространяват отделните броеве.

Но вестникът има своето място и възможности и за основното  училище, където, разбира се, съдействието на учителя е много по-голямо и насочващо“, обяснява учителят Елена Кирова. Тя е и ръководител на групата по интереси „Млад журналист“ в ОУ „Ангел Кънчев“.

Кирова допълва, че идеята за издаване на училищен вестник е обмисляна от доста време.

Целта е да се провокира у децата желание да предлагат инициативи, по-различни от обичайните, за да се „разчупи“ рамката на еднообразния учебен ритъм.

„В изграждането личността на ученика са включени още много компоненти, които на пръв поглед остават встрани, но са не по-малко важни от преподаването на отделните учебни предмети.

Тук влизат допълнително поставените задачи за домашна работа, взаимоотношенията между учителя, ученика и неговите съученици, екскурзиите заедно, споделените празници и рождени дни, разискваните теми извън урока, извънучилищните и извънкласни инициативи.

Така се и роди идеята за вестник, вслушвайки се в темите, които децата обсъждаха в междучасията, вълнуващите ги проблеми, споровете“, споделя Елена Кирова.

Името на вестника е „Будници“, взаимствано от театралната трупа, която същият учител е водела през миналата година. А датата за излизане на първия брой от изданието не е случайна – Деня на словото, 24-ти май.

В клуба по интереси „Млад журналист“ участват 18 деца. Групата включва ученици от V, VI и VII клас, които имат приоритет към литературните занимания и се отличават с обществена ангажираност.

Журналистическата дейност, макар и на училищно ниво, е свързана с осъществяване на междуличностни контакти и междупредметни връзки, с прилагане на практика на всички функционални стилове на речта.

Предполага по-активна комуникация и развиване на речевите способности в различни сфери. Ръководителят на клуба Елена Кирова е и преподавател по български език и литература в прогимназиален етап.

Единствените истински журналистически материали във вестника са интервютата с учители. Има статии, които учениците сами са подбрали, както и такива, към които те са насочени. Част от информацията учениците са взаимствали и от сайтове в интернет.

Сред рубриките в изданието е „Лично творчество“. В нея със свои рисунки са се включили ученици и от I клас. Засегнати са различни теми: здравословно хранене, интересни факти за животните, съвети от по-големите ученици към по-малките, забавни ситуации от онлайн обучението, мистериозни разследвания и много други.

Първия училищният вестник на ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград се самофинансира и ще излезе в тираж от 700 броя. Те ще се предоставят не само на ученици и родители, но и на всички, които проявят интерес.

Единствено днес, 25-ти май изданието ще бъде продавано, и то само с благотворителна цел. Цената ще бъде 2 лева.

150 броя от вестника ще бъдат предложени за продажба от учениците на учебното заведение.

Началото на кампанията е 17:00 ч., а мястото – пространството пред Исторически музей - Асеновград.

Средствата ще бъдат дарени за малкия асеновградчанин Дани, който има нужда от спешно лечение.

„Искам да изкажа огромната си благодарност към Галина Милева - директор на ОУ “Ангел Кънчев“ – за гласуваното доверие и оказаната подкрепа в начинанието ни да изготвим, издадем и популяризираме вестник „Будници“, каза в заключение Елена Кирова.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини