Нидерландия победи Украйна в най-резултатния мач от началото на Евро 2020

Амстердам, 13 юни (БТА)
Среща от група "С" на Евро 2020:

Нидерландия - Украйна 3:2 (0:0)
голмайстори: 1:0 Жоржиньо Вайналдум 52, 2:0 Вут Вегхорст 59, 2:1 Андрий Ярмоленко 75, 2:2 Роман Яремчук 79, 3:2 Дензел Дъмфрис 85

стадион: "Йохан Кройф Арена", Амстердам
зрители: 20 000
главен съдия: Феликс Брих (Германия)
помощници: Марк Борш (Германия), Щефан Луп (Германия)
четвърти съдия: Бартош Франковски (Полша)
ВАР: Марко Фриц (Германия)
АВАР: Кристиан Дингерт (Германия), Лий Бетс (Англия)

жълти картони:
- за Нидерландия: няма
- за Украйна: Серхи Сидорчук

състави:
Нидерландия (3-5-2): Мартен Стекеленбург - Юриен Тимбер (88-Жул Велтман), Стефан де Врай, Дейли Блинд (64-Нейтън Аке) - Дензел Дъмфрис, Мартен де Роон, Френки де Йонг, Жоржиньо Вайналдум, Патрик ван Аанхолт (64-Оеун Вайндал) - Мемфис Депай (90+1-Дониел Мален), Вут Вегхорст (88-Люк де Йонг)
старши треньор: Франк де Бур

Украйна (4-1-4-1): Георгий Бушчан - Олександър Караваев, Илия Забарний, Микола Матвиенко, Виталий Миколенко - Александър Зинченко - Олександър Зубков (13-Марлос - 64-Микола Шапаренко), Руслан Малиновский, Серхи Сидорчук, Андрий Ярмоленко - Роман Яремчук
старши треньор: Андрий Шевченко


Нидерландия започна с победа с 3:2 над Украйна участието си на европейското първенство по футбол. Мачът от група "С", който се игра в Амстердам, се превърна в най-резултатния и най-зрелищния от началото на Евро 2020, като всички голове в срещата паднаха след почивката, а в герой за домакините се превърна крайният бранител Дензел Дъмфрис, който вкара победното попадение пет минути преди края на редовното време.

Мачът на "Йохан Кройф Арена" започна с много високо темпо и още в първите 10 минути двата отбора пропуснаха няколко отлични възможности за гол.
Още във втората минута Мемфис Депай направи дълъг самостоятелен пробив през центъра на игрищите и стреля от границата на наказателното поле, но вратарят на Украйна Георгий Бушчан отрази удара му с плонж встрани.

Две минути след това Андрий Ярмоленко пропусна оличен шанс за украинците, а в ответната атака Бушчан спаси с тяло удар на Дензъл Дъмфрис от непосредствена близост. Секунди след това Жоржиньо Вайналдум стреля над вратата на Бушчан, пропилявайки още един добър шанс за гол.

В 16-ата минута Роман Яремчук можеше да открие, но ударът му попадна право у вратаря на Нидерландия Мартен Стекеленбург.

В следващите минути играта продължи да бъде динамична, но не чак толкова остра. Все пак в последните пет минути на първото полувреме "лалетата" създадоха две нови отлични възможности за гол, които обаче бяха пропилени от Вайналдум и Дъмфрис.

Нидерландия продължи да бъде по-стойностният отбор и в началото на второто полувреме и за по-малко от 15 минути стигна до аванс от два гола. В 52-рата минута атака по десния фланг завърши с центриране по земя. Топката бе отбита с ръка от Бушчан, но попадна у напълно непокрития Вайналдум, който от около 15 метра нямаше затруднения да я прати в полуопразнената врата.

Нова атака отдясно в 59-ата минута завърши с колебливо изчистване на украински бранител. Топката на крака на Вут Вегхорст, който въздуха вкара за 2:0 с плътен удар с десния крак.

Въпреки пасива от два гола и оставащият само половин час до края на мача, отборът на Украйна не се отказа от целите си и показа невероятен боен дух.

Играчите на Андрий Шевченко намалиха на 1:2 в 75-ата минута, когато капитанът Андрий Ярмоленко вкара със зрелищен удар с левия крак от около 25 метра, който попадна точно в горния десен ъгъл на вратата на Стекеленбург.

В 79-ата минута Украйна изравни за 2:2. Центриране от фаул намери напълно непокрития Роман Яремчук, който с глава матира Стекеленбург за втори път.

Това обаче не бе всичко в мача и в 85-ата минута Нидерландия отново поведе. Резервата Нейтън Аке центрира от левия фланг, а Дензел Дъмфрис надскочи Олександър Зинченко и с глава реализира за 3:2.

С победата Нидерландия се изравни на върха в класирането в групата с три точки с тима на Австрия, който по-рано днес се наложи с 3:1 над Северна Македония. В следващия кръг Нидерландия приема Австрия в Амстердам, докато Украйна и Северна Македония се срещат в Букурещ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини