Регламентът относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 в сила от 1 юли 2021 г.

Днес председателите на трите институции на ЕС - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалната церемония по подписването на Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, което отбеляза края на законодателния процес. По този повод председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста заявиха:

"Цифровият сертификат на ЕС за COVID е символ на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разклатена от изпитанията. На Европа, която се обединява и расте, когато е изправена пред предизвикателства. Нашият Съюз показа отново, че работим най-добре, когато работим заедно. Нашите институции постигнаха съгласие по Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 в рекордния срок от 62 дни. Паралелно с работата в рамките на законодателния процес ние изградихме и техническия гръбнак на системата - портала на ЕС, който стартира на 1 юни.
Можем да се гордеем с това голямо постижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние искаме да видим отново, е Европа без бариери. Сертификатът на ЕС ще позволи на гражданите да се възползват отново от това най-осезаемо и ценено право на ЕС - правото на свободно движение.

Подписаният днес регламент ще ни позволи да пътуваме по-безопасно през лятото. Днес заедно потвърждаваме още веднъж, че една отворена Европа е от първостепенно значение."

Целта на сертификата на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде достъпен за всички и:

  1. ще обхваща направена ваксинация срещу COVID-19, направен тест и преболедуване;
  2. ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС;
  3. ще бъде на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител;
  4. ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код.

Държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.

Регламентът ще се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Це
    Ценности
    2 -2
    18:04, 14 юни 2021
    Овцете ще бъдат номерирани, следени и клани.
  • 2
    Ив
    иван
    2 0
    19:11, 14 юни 2021
    Когато видя политици с маски влезнали в църква да палят свещи ми се иска да им ги навра в ******** ******. Лицемери мръсни.
Последни новини