Министър Кацаров: Лошите резултати се дължат на недоброто състояние на здравната система и на лошото управление на кризата

Лошите резултати се дължат на недоброто състояние на здравната система и на лошото управление на кризата, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров, представяйки отчета за дейността си.

COVID-19 е проблемът, който прави тежка работата на здравния министър и на цялото правителство. Страната ни беше на първо място по смъртност от коронавирусна инфекция, имаше ниски нива на ваксинация, нямаше утвърден общ план за дигностика и лечение на COVID-19, допълни Кацаров.

Дадохме приоритет на ваксинирането на възрастните хора и добрата новина е, че сега има относително висок брой ваксинирани от тях - над 400 хиляди души над 60-годишна възраст, отбеляза той.

Министър Кацаров припомни, че е възложил изготвянето на доклади и анализи за причините за смъртността, тъй като рискът от нова вълна през есента продължава да съществува и ако няма яснота за причините за лошите резулати, ще има такива и през следващата вълна.

България беше една от първите държави в ЕС, утвърдила международния сертификат за ваксинация, допълни Кацаров.

Опитваме се да организираме здравно-информационна кампания за ваксинирането, правят се корекции в противоепидемичните мерки, внимателно следейки броя на болните, разпространението на вируса и появата на нови щамове, посочи Кацаров. Намаляването на броя на заразените може да доведе страната ни до "зелена зона" според критериите на ЕК. Кацаров припомни, че България се включи в общата европейска процедура за осигуряване на ваксини и те са осигурени за 2022 и 2023 г.

Здравната система има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо, допълни той. По думите му дори и без COVID-19, системата се нуждае от промяна. Здравната система може да работи много по-добре, не е въпрос само на пари, а на съгласия, добави Кацаров.

Министър Кацаров посочи още постигнатото съгласие да започнат своевременно преговорите между лекарския съюз и Здравната каса. Стремежът да поставим пациента в центъра на системата може да се осъществи чрез даването на повече възможност на пациента да избира.

Предстои създаването на нова дирекция в Министерството на здравеопазването - за правата на пациента, каквато е задължително да има в министерството, каза още той.

Изцяло е преработен проектът за подпомагане на болниците, приемани и лекували пациенти с COVID-19, като всички, които са приемали и лекували пациентите, ще бъдат подпомогнати, увери министър Кацаров.
Ако се работи с добри темпове, България ще има въздушна медицинска помощ не по-късно от 2024 год., добави Стойчо Кацаров.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Коцето
    1 0
    15:43, 15 юни 2021
    С такива кадри на ръководни постове в системата на здравеопазването, като Вечната Амбър в хасковската болница, всичко е хроника на една предизвестена смърт.
  • 2
    Да
    Да
    1 -1
    22:34, 15 юни 2021
    То пък един министър.Много е важно театралните представления да продължават.Пари има тъпи зомбита статисти колкото искате.Време е за нови главни герои ах как ми липсва ботокса и професорчето с алкохолния поглед

Случаен виц

Последни новини