40% от обявените за незаконосъобразни подзаконови актове са издадени от министъра на здравеопазването

Близо 40 на сто от обявените за незаконосъобразни подзаконови актове в периода 2007-2022 г. са издадени от министъра на здравеопазването. Това каза проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски", който заедно с екип от експерти, представи „Здравен барометър“ - гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието, развитието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазване в България.

В периода 2010  - 2022 г. министърът на здравеопазването е издал 601 подзаконови нормативни актове, като само министърът на земеделието е издал повече, допълни той.

Законът за здравето ежегодно се променя по пет пъти, каза още проф. Вълчев. По пет пъти на година се променят текстове и в Националния рамков договор, допълни той. Правната рамка в здравеопазването не се отличава много от правната рамка на другите области, каза още проф. Вълчев.

Над 60 на сто от разходите в здравеопазването отиват за диагностика и лечение, броят на болничните легла са повече от тези в Швеция, а живеем 10 години по-малко от шведите, отбеляза още проф. Вълчев.

„Здравен барометър“ ще бъде представян три пъти годишно с цел да се очертаят тенденциите в развитието на системата чрез анализ на основните количествени показатели и за да се направи дълбочинен, качествен анализ на значими въпроси на здравната политика.

Във форума участват представители на Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Националния център по обществено здраве и анализи, на различни лечебни заведения.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини