Реализацията на проекта за реставрация на "Чешмата на Каварджията" напредва

Предстои реставрацията на старинната „Чешма на Каварджията“ в Асеновград.

Припомняме, че инициатор за подобряване и възстановяване състоянието на историческата ценност е асеновградчанинът и общественик Христо Коватлиев.

Той се е свързал с екип реставратори, чийто ръководител е Ивайло Владимиров, и дори вече е извършен оглед на място.

„Те са изключително подготвени и се славят с добро име из техните среди. Те са автори на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите в момента е с ангажимент в Италия.

След като се върне, постепенно ще се пристъпи и към реалната работа по „Чешмата на Каварджията“ и пространството около нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград“, увери Коватлиев.

Той припомни, че средства за реставрацията се събират от дарения. До момента са осигурени 1200 лева.

Крайната сума, необходима за реализирането на идеята, не е уточнена. Тя ще стане ясна и обявена, след като се направи оценка върху пространството около обекта.

Този проект е поредното доказателство за доброто сътрудничество и подкрепата на община Асеновград към гражданските инициативи. За да стане възможна реставрацията на „Чешмата на Каварджията“, бе издадено строително разрешение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи официално на Христо Коватлиев преди месец.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини