Философията на правителството е мерките да бъдат "безкрайно щадящи" за бизнеса, заяви премиерът Стефан Янев

"Нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът да тече нормално, независимо от ситуацията. Не може да разчитаме, че със стихийни действия - затваряне, отваряне и даване на празни обещания ще постигнем нещо", каза премиерът Стефан Янев по повод нагласата на правителството за действия, ограничаващи епидемията от COVID-19.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в доклад до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча рестрикции, които според асоциацията на заведенията ще костват 700 хил. работни места.

"Предстои да видим дали предстои пикът на четвъртата вълна. Мисля, че в момента обществото е достатъчно добре информирано за разработения план на Министерството на здравеопазването", каза Янев, като открои три аспекта.

По думите му са взети мерки и има план за нарастване на усилията при необходимост в здравната система - откриване на нови клиники в болниците. Той подчерта, че финансирането на допълнителната здравна помощ е част от актуализацията на бюджета и се надява тя да се случи.

Другият аспект е ваксинацията, като кампанията според него е довела до определени резултати. "Има повишаване на ваксинирането на хора над 60-годишна възраст. Тази част е изпълнена", обобщи Янев.
Той поиска да опровергае спекулации, че се търси решение за задължителна ваксинация. "Това е решение на всеки един как да управлява личния си живот и здраве. Появиха се идеи за ваучери, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", каза Янев

Попитан за протестите на медици, каквито имаше днес в Благоевград, заради промяната в изплащането на бонусите на работещите на първа линия, Янев отдаде проблема на липсата на актуализация на бюджета, тъй като възможностите са изчерпани, а ако се дължи на административни пречки, те трябва да бъдат коментирани от министъра на здравеопазването.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ра
    Разбира се че
    3 -1
    14:11, 30 авг 2021
    Набиването на експериментални течности е лично решение. Задължителното такова ще доведе до ексцесии и пострадали чиновници. И това е не само мое мнеие. Ще има як отпор. Доста хора ще реват на умряло заради 30 те сребърника които взеха.
    • Ед
      Един страхливец
      0 -2
      15:00, 30 авг 2021
      Сложил минус. Стой си вкъщи мекотело страхливо. Сложи и килотите на мама си за допълнителна маска
Последни новини