БХРА, СЗБ и БАЗ: Предложените здравни мерки трябва да са съпроводени с обезщетения за бизнеса

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) са категорични, че здравните мерки трябва да са придружени задължително със съответните компенсации и обезщетения, които да са предварително обсъдени с бранша, ясни и обявени в момента на влизане в сила на здравните мерки. Трите организации изразяват позицията си в съобщение, изпратено до БТА.

Според тях към настоящия момент реални действия в тази посока липсват. Затова те обявяват, че ще защитят интереса на служителите и бизнеса си с всички разрешени средства, стачки, блокади и гражданско неподчинение на закона до решаване на въпроса за оцеляване на бранша и правото им на труд.

Здравето на българските граждани, на нашите служители и клиенти е най-важното и винаги сме го поставяли на първо място. Вярваме, че здравните власти имат нужните компетенции, за да налагат здравни мерки, които са в защита на интереса на всички членове на обществото. Но сме категорични, че тези здравни мерки трябва първо да бъдат обсъдени с бизнеса, който засягат, и задължително да бъдат съпроводени с икономически мерки за бизнеса и служителите, гласи позицията на БХРА, БАЗ и СЗБ.

Трите организации проявяват разбиране към сложната и напрегната политическа ситуация, но предупреждават, че ако продължи да бъде застрашено препитанието на техните служители и оцеляването на бизнеса, граден с дългогодишен труд, усилия и лишения, те ще бъдат принудени включително да блокират възлови пътни артерии в страната.

От БХРА, БАЗ и СЗБ се извиняват предварително на всички, които ще бъдат засегнати, и заявяват, че продължават със стачните действия и протестните шествия в Пловдив, Благоевград, Русе и София.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини