Доц. Киселова: Президентът трябва да разпусне НС от 15 септември

Народните представители пропуснаха много шансове. Всеки ден имаше възможност да се отстъпи. И сега да се спори за един ден и да се прави съдебна реформа по този начин ми се струва част от политическата кампания. Това каза в "Денят започва" експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея председателят на Народното събрание е трябвало да свика заседание или в понеделник, или във вторник.

"Тогава, когато народните представители са пресирани във времето, вече е ясно, че се отива на предсрочни избори. Председателят трябва да прецени дали да удовлетвори желанието в този дневен ред или да насрочи редовно с друг", каза Киселова.

Според нея важните законопроекти в този парламент няма да бъдат разгледани заради малките срокове, които им остават.

"В този състав НС всъщност месеци наред показваше, че им е липсвала предизборната кампания или че се готвят. Усилията от отделни парламентарни групи да се позиционират кои ще бъдат на власт и кои ще са в опозиция доведе до това всички да искат да са опозиция на президента и на служебното правителство", коментира тя.

По думите ѝ пред президента стои въпроса дали е необходимо да се издаде указ за разпускане на НС. 

Конституцията изисква президентът първо да назначи служебно правителство, вероятно ще го направи днес или утре. Дали ще разпусне народното събрание от сряда или от четвъртък няма голямо значение. Според мен е редно да ги разпусне на 15 септември, каза доц. Киселова. Указът, с който президентът разпуска НС, обикновено е 7 дни след връщането на мандата. Датата, на която го издава, посочва следващия ден за разпускане на депутатите, не същия, припомни тя. Но както и да постъпи президентът, все ще бъде критикуван. Ако бави още, ще бъде критикуван че има други цели, ако разпусне - че не иска да се приемат определени закони, смята доц. Киселова.

"Има две реалности. Едната е тази, в която живеем в момента, и начинът, по който народните представители пропуснаха всички възможни шансове. И другата реалност, която имаха до преди седмица когато г-жа Нинова на ръба на конституцията забави връщането на проучвателния мандат", допълни още тя.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    2 -3
    09:19, 13 сеп 2021
    Долу служебното правителство. Долу "Демократична България"!
    • 32
      321
      1 -1
      14:52, 13 сеп 2021
      Как позволи да те зомбират бе, безмозъчно същество!
  • 2
    2,
    2,25
    1 0
    14:54, 13 сеп 2021
    Крайно време е мисирките на Боко да спрат с глупостите си!
Последни новини