13 млн. лв. за щадящи тестове, връщат децата в клас

С 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове връщат децата в клас.

Решението обяви на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "Предпоставките и възможностите, за да се върне присъственото обучение се основават на изискването за безопасна среда, което сме приложили във всички други обекти, които имат потенциал за висок епидемичен риск.

Решението за постановление на МС е подписано съвместно от здравния министър Стойчо Кацаров и образователния Николай Денков.

"Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове", коментира министърът.

Тестовете са на база слюнка от детето и показват дали то в момента е заразено с корановирус. Министърът на образованието Николай Денков, който присъства, добави, че тестовете ще са първо за децата от 1 до 4 клас, а след това ако мярката даде резултат, ще се въведат и поетапно и за випуските нагоре - 5-7 клас и т.н.

Тестовете ще се използват два пъти в седмицата. Ако тестът се позитивира, детето няма да влиза в учебна среда до 14 дни, така ще се предпазят от заразяване други деца и персонала и ще се избяга от карантиниране на други паралелки.

От МЗ обещават, че тестовете са напълно щадящи за децата. Те не представляват нито близалка, нито клечка, с която се бърка в носа, вид контейнерче за слюнка, а резултатът излиза до минута. Точността е аналогична за тестовете за възрастни.

Тези тестове няма да се правят от медицински лица, а от учителите в клас, поясни министърът. Той добави, че се предвижда в понеделник и четвъртък част от първия час да отива за правенето на тестовете. Ако се налага, ще се използват и външни лица в помощ, но всяко влизане на такова лице внася и риск.

За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат, съобщи Николай Денков.

Първо, учителите от 1 до 4 клас трябва да имат зелен сертификат или документ, че са преболедували, обясни обаче Денков. Ако нямат документ, ще бъдат тествани с антигенен тест.

МЗ още днес обявява поръчка за закупуване на тестовете, като желанието е те да се осигурят за месец напред за 1-4 клас за посещения в училище, поясни Кацаров. Желанието е още от следващата седмица децата да са в клас, но зависи дали ще се осигурят тестове дотогава, като вероятността е това да се случи понеделник-вторник.

Николай Денков добави, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът за заболяване и тежки последствия за децата. Той анализира подхода досега и даде за пример, че в момента има 4 области с над 1000 на 100 000 заболели. Денков потвърди, че мерките са се случили рязко, но са единственият начин за намаляване на заболеваемостта, макар да можело да бъдат взети по-рано.

"Филтър на входа на училище, безопасна среда вътре - който иска си праща децата, който иска си ги държи в къщи, за да се случи този поход, има нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове", коментира още Николай Денков. Тестовете били налице и досега, но родителите не ги използвали.

Министърът на образованието призова учителите да разберат, че няма място за действия, които подриват образователната система, апелира към родителите да се направи следващата стъпка - съгласие за тестване два пъти седмично, ако ученикът не е преболедувал или ваксиниран.

Денков също обеща още другата седмица тестовете за децата да са налице и обясни, че се създава организация с директори, синдикални партньори. До няколко дни след първите ученици да се стартира поетапно със следващите випуски от 5-7 клас, уточни той.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата присъства на срещата и обясни, че организацията приветства мерките на МЗ.

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Бо
    Бойдева
    12 -2
    11:29, 25 окт 2021
    С тези 13 милиона отпуснати за нещо, което може и без него ще се краде яко. Който е на влdст винаги краде! Румен Радев и неговите слуги също крадат!
    • Просто ще му извадя очите. Ако има смелост да го направи. Независимо учител,лекар или директор. Когото набарам по - напред.
    • Ма
      Майка
      6 -1
      14:45, 25 окт 2021
      За лечение на деца в чужбина пари няма. Но 13 МИЛИОНА лева за тестове за ковидясали МЗ и МОН имат. Да тестват най-малките дечица два пъти в седмицата. Вие осъзнавате ли какво престъпление се извършва спрямо децата ни. Два пъти в седмицата да ги тестват като овце, да треперят дали не са заразени, да ги е страх от другарчетата им. За да могат да изпълнят ангажиментите си политиците към Брюксел и да вземат едни пари. На гърба на децата ни.
      Дори Кацаров и Денков /кога ли пак ще попадне на улицата на обичащи го граждани/, осъзнават, че без съгласието на родителите, децата не могат да бъдат тествани. Затова по всякакъв начин се опитват да ни принудят. И тук е въпросът дали ще надделеят здравият разум и обичта към децата, или ще ги дадем курбан на новата истерия, създадена от политиците!
      Аз няма да допусна синът ми да бъде тестван, ваксиниран или по какъвто и да е начин изследван за ковид. По-добре вкъщи да учи, отколкото да позволя да се застраши здравето, живота и психиката му. Няма да позволя детето ми да бъде подлагано на медицински експерименти. Нито някое друго дете!
      Спрете се, бре, предатели! Не посягайте на децата ни! Защото тогава никой няма да може да Ви спаси!
  • 2
    Да
    Да
    4 -4
    11:36, 25 окт 2021
    А който не желае детето му да бъде тествано какво правим.Едни ще усвоят едни милиони а другите ще станат по тъпи и бедни овце.
    • Бо
      Бойдева
      5 -5
      11:51, 25 окт 2021
      Теста не е нещо особено дали е на дете или голям човек, но се губи време. Се едно да идеш на гърлен лекар и да не му дадеш да ти погледне гърлото с лъжичката„
      Така е на проста държава прост президент управлява !
    • Да
      Да
      5 -3
      12:55, 25 окт 2021
      Бойдева ти като искаш да ти бъркат по дупките го прави колкото искаш .Аз не желая дете ми да се травмира психически от разни идиоти.Да защото за децата това си е стрес вие не го отчитате защото се безмозъчни .Отдавна ви е отнето правото да мислите.
  • 3
    На
    Нали
    5 -1
    11:47, 25 окт 2021
    Знаете на 14 всички идиоти да гласувате за Радев и на Ицо бъхларите
    • Да
      да
      7 0
      13:01, 25 окт 2021
      Долу Радев и неговите министри!
  • 4
    Ве
    Веси
    5 -2
    14:36, 25 окт 2021
    Страхът се внушава, натрапва насилствено, страхът за хляба, страхът за уволнение, страхът от глоби, страхът, че ще умреш, защото така прокламират идиотите – „математици“, неслизащи от телевизорите, които трябва да бъдат въдворени или в арестите, или в психиатриите.
    Страхът е пагубен! Страхът ви убива, не ковид!
    А без свобода за какво ви е този живот?!
    Защото така казали от Брюксел, така казали от шибания ес, така казали от шибаните сащ?
    Само зомбираните идиоти не разбраха още, че това, което прокарват всичките тия мракобесници е чист фашизъм под формата на „елегантна“ загриженост за здравето ви!
    • Ah
      Aha
      5 -1
      15:49, 25 окт 2021
      Ми да пословична е загрижеността на джендър евро педалите за нашето здраве.Безплатни лекарства за онко болни няма за други хора със хронични заболявания също няма но виж ваксини за здравите има .Че даже не ти се дава да рабориш ако не си станал по здрав
    • Me
      Metzger
      1 0
      16:00, 25 окт 2021
      Радев е загрижен само за личните си плътски удоволствия и пестене от огромната си заплата.
Последни новини