ЕК очаква до края на месеца България и Румъния да свържат електропреносните си мрежи

До края на октомври се очаква България и Румъния да свържат електропреносните си мрежи. Това се посочва в доклад на Европейската комисия по повод изграждането на европейския енергиен пазар.

В документа се отчита, че това ще бъде предпоследното свързване в общата мрежа, след като през юни тази година бяха скачени мрежите между Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Последни ще бъдат свързани мрежите на Хърватия и Унгария - през март догодина.

Комисията отбелязва, че свързването на европейската електропреносна мрежа ще осигури най-добрите цени за потребителите. Уточнява се, че пряката годишна печалба от свързването ще бъде 115 милиона евро.

В доклада се отчита, че миналата година за първи път делът на възобновяемата енергия е бил по-висок от енергията от изкопаеми горива, използвана в ЕС. Досега девет държави от ЕС са се отказали от употребата на въглища за производство на енергия, 13 държави са посочили дата за прекратяване на използването на въглища, четири държави обмислят такива срокове.

По данни на ЕК 31 милиона европейци са застрашени от енергийна бедност. По-рано днес Съветът на ЕС реши, че държавите самостоятелно ще определят мерките за противодействие на високите енергийни цени и 19 от страните в Общността вече са предприели такива действия. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини