Щадящите тестове за COVID-19 тръгват към училищата

През уикенда здравното министерство получи и вече разпределя щадящите тестове между учебните заведения. В София са организирани няколко бази, откъдето директорите могат да получат тестовете. От централен склад тестовете се разпределят в 24 училища в 24-те столични района, а оттам ще се разпределят и по останалите учебни заведения.

„Нашата организация е докъм 10.30 – 11 часа да бъдат разпределени тестовете. Оттам нататък чакаме декларациите от родителите. Имаме над 80 000 теста”, обясни Красимир Димитров, директорът на " Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Срокът за родителите да решат дали да дадат съгласието си децата им да бъдат тествани или не е днес до 12 часа. На този фон учителски синдикати настояват родителите, а не преподаватели да тестват сутрин децата. Тяхно проучване показва, че почти 90% от учителите не са съгласни да участват в процеса.

„За да се случи по този начин връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни притеснява, но искахме да алармираме обществото, че родители, учители и всички, които ще участват в този процес на тестване, доброволно стават медицински лица. Това няма как да се случи със заповед, а става на доброволен принцип”, каза председателят на синдикат "Образование” д-р Юлиян Петров.

Той посочи, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лв. Петров предлага да има избор – където има сформирани групи, да се тества в училището. Но ако има възможност, тестовете да се правят вкъщи.

„Това ще спести на детето ситуацията да излезе положително пред съучениците си. Това може да повлияе много негативно на детската психика”, предупреди той.

А в Раковски родители се събраха на протест срещу масовото тестване на децата от 1 до 4 клас в училище. Десетки недоволни родители са се събрали пред едно от училищата в града. Те настояват децата им да учат присъствено без масово тестване. Според тях тестовете не са достатъчно достоверни, а направата им изисква доста време. Родителите дори инициираха подписка против тестването. Кметът на града изрази подкрепата си. От днес децата в Раковски преминават в онлайн обучение.

„Нашите инструкции са публично обявени. Изпълнявайки заповедите на МОН, ние сме длъжни да проведем всички тестове и да спазим всички инструкции”, посочи директорката на училището.

Източник: nova

Коментари в сайта

Последни новини