Роторният двигател се завръща

Автомобили с роторни (Ванкелови) двигатели не се продават от 2021 г., когато от конвейра бе свалена последната Mazda RX-8. Скоро този агрегат отново ще се завърне под капака на Mazda, но тогава ще е част от хибридния задвижващ тракт на японците. Преди него на пазара трябва да се появи този Crighton CR700W, задвижван от роторен двигател. Цената му също ще е специална: 85 000 британски лири за 25 ръчно изработени екземпляра.

Двигателят на мотоциклета е с една от най-големите специфични мощности сред атмосферните двигатели. При работен обем от само 690 куб. см мощността на мотора възлиза на 220 к.с. при 10 500 об/мин. Това прави 319 к.с. на литър работен обем. За сравнение производителят посочва, че най-мощният атмосферен двигател във Формула 1 – Ferrari F2004 – генерира 309 с.д. на литър при фантастичните 18 500 об/мин, а най-новите мотоциклети в MotoGP генерират около 300 к.с. на литър.

Преимуществата на роторния двигател са много. Първата се крие в компактните му размери и по-малкото части. Моторът на CR700W е изгладен само от три части, като теглото му е само 24 кг, като заедно с 6-степенната скоростна кутия – 43 кг.

Шасито на мотоциклета е изработено от алуминиева сплав, а джантите – от карбонови нишки Dymag. Така общото тегло на CR700W е едва 129 кг. За сравнение, лекият и мощен Ducati Superleggera V4 тежи 152 кг.

Друго преимущество на роторния двигател са по-малкото вибрации, като той позволява работа при много високи обороти, което ги прави идеални за състезания.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини