Мишки в безтегловност

Учени от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА успяха да издигнат във въздуха мишки със свръхпроводим магнит, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Уредът, издигнал мишките във въздуха, се нарича безгравитационен симулатор.

Той създава достатъчно силно магнитно поле, за да преодолее гравитацията. Постижението ще помогне за изследване на въздействието на ниската гравитация върху здравето на астронавтите, особено за лечение на загубата на костна маса. С левитацията на мишките могат да се имитират условията на микрогравитация и да се изследва дали те наистина ще загубят костна маса.

Така ще бъде изучено по-добре как микрогравитацията се отразява на костната плътност на астронавтите. През втория етап от експеримента мишките ще живеят в левитатора една седмица или по-дълго.

"Първо опитахме с мишок в пълно съзнание и на него не му хареса много - разказа Юанмин Лиу от лабораторията. - Той започна да се върти и се обърка. Мишките обичат да се хващат за нещо и трудно могат да свикнат с реене във въздуха." Вторият експеримент е направен с частично упоена мишка, която била значително по-спокойна, докато се носела в безтегловност. При многократна левитация дори неупоените мишки започнали да се държат нормално в специалната си клетка, да се хранят и да пият вода, реейки се във въздуха.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини