Коалиционното споразумение е готово, Стефан Янев - министър на отбраната

Коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е готово, всички детайли в него са изчистени и е одобрено от ръководните органи на всички партии без социалистите. Тяхното ръководството свика заседание на Националния съвет (НС) на партията за петък следобед. След като, както се очаква, споразумението бъде одобрено и от него, то ще е готово за подписване от всички коалиционни партньори.

В общи линии вече са ясни и голяма част от имената на бъдещите министри. Днес картината бе допълнена с името на служебния премиер Стефан Янев, който потвърди, че с него са водени разговори да остане в редовния кабинет, но като министър на отбраната.

"Имал съм предварителен разговор, но нека да изчакаме първо да се направи коалиционното споразумение и след това да се запозная с него, за да съм наясно какви ангажименти поемам", каза той пред журналисти в парламента.

Янев не каза с кого е водил въпросния разговор, но е "по-скоро възможно" да остане част и от редовното правителство. По думите му сега е важно партиите да бъдат оставени да работят спокойно по коалиционното споразумение.

От началото на преговорите се говори, че Янев ще стане министър на отбраната в редовно правителство. Освен него, се очаква в кабинета да остане и служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев вече казаха, че искат именно той да стане редовен вътрешен министър.

"Не съм получавал такова предложение. Не знам дали ще получа такова предложение. Ако получа – ще мисля внимателно", каза в четвъртък Рашков в отговор на въпрос дали вече е получил покана.

Очакванията обаче са Рашков да остане на поста си. Преди да бъдат назначени в служебното правителство и Янев, и Рашков бяха съветници на президента Румен Радев, който през втория си мандат очевидно ще има по-силни позиции в областта на сигурността и отбраната.

В четвъртък се завъртя ново име за министерство на земеделието, което ще е в ресора на БСП. Очаква се ведомството да бъде поето от Иван Върляков. Той е професор по физеология на животните в Тракийския университет Стара Загора, член е на БСП. По информация на Mediapool късно вечерта в сряда от "Позитано 20" са променили кандидататът си. Дотогава се спрягаше името на Стефан Бурджев.

Спешна среща заради БСП

По-рано в четвътък бе свикана спешна среща между лидерите на четирите формации заради възражения на БСП в социалната сфера.

"Уточнихме всичко в законодателната програма. Всичко е решено", каза Нинова след разговорите с останалите лидери и добави, че забележките на БСП са изчистени.

"Вървим към предлагане на стабилно правителство. Днешният разговор потвърди, че това ще е скоро факт", посочи Петков, а Василев заяви, че цялото споразумение ще бъде представено пред обществото с всички текстове и клаузи.

"Може да има отлагане, но то няма да е поради буксуване или някакви непреодолими пречки, просто много органи трябва да се произнесат. Случващото се днес е абсолютно нормална работна проява, за да се вземе решение", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Надяваме се, напълно оторизирано коалиционно споразумение ще има утре до края на деня", посочи Василев.

Националният съвет на БСП, който трябва да реши дали Нинова да подпише коалиционното споразумение, е насрочен за 13:00 часа в петък и ще бъде присъствен. Очаква се широкото ръководство на партията да подкрепи решението за присъединяване на партията към управлението.

"Има такъв народ" е дала принципно съгласие за подписване на споразумението, каза Ива Митева. Тя посочи, че са изчистили някои въпроси свързани с бъдещи назначения в изпълнителната власт.

"Демократична България" одобри в сряда вечерта коалиционното споразумение и даде мандат на председателите на трите партии в обединението да го подпишат. "Да България", "Зелено движение" и ДСБ одобриха споразумението поотделно, членовете на парламентарната група на "Демократична България" ще гласуват "за" предложените министър-председател, структура и състав на Министерски съвет.

Самото споразумение е обемен документ от около 180 страници в три части. Първата включва политическата рамка, в която е и структурата на новия Министерски съвет. Втората част е експертната рамка, в която са обобщени резултатите от преговорите на 18-те експертни групи. Третата част е законодателната рамка - в нея влизат законопроектите, които са безспорни и са заложени в работата на бъдещето управляващо мнозинство.

По настояване на "Демократична България", споразумението ще бъде подписано не общо от 4-те партии, а всяка партия ще го парафира поотделно с мандатоносителите от "Продължаваме промяната".

Структурата на Министерския съвет

Първата политическа сила “Продължаваме промяната” ще отиде при президента Румен Радев за връчването на мандат с готов кабинет, стана ясно от думите на Кирил Петков. Той потвърди, че е номинацията за бъдещ премиер.

Структурата и съставът на бъдещето правителство са ясни, с малки изключения, каза Кирил Петков без да посочва имена.

Бъдещето правителството ще има петима вицепремиери. БСП, ИТН и ДБ ще имат по едно вице, а ПП две - Калина Константинова, която ще е заместник министър-председател на ефективното управление, както и Асен Василев, който ще управлява "супер министерство".

Кирил Петков обясни, че под "супер министерство" се разбира, че Министерството на финансите ще отговаря и за контрола на еврофондовете. Това се случва за първи път в България, отбеляза той. Досега Министерството на финансите отговаряше за държавните средства, а еврофондовете бяха на подчинение на вицепремиер, който по времето на управлението на ГЕРБ неизменно беше Томислав Дончев. На негово подчинение беше дирекция "Централно координационно звено“, която сега преминава от Министерския съвет към финансовото министерство. Томислав Дончев не контролираше единствено земеделските фондове, които винаги са били в орбитата на ДПС. Сега се предвижда Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" също да мине на подчинение на финансовото министерство. Досега тя беше под шапката на Министерството на земеделието.

"Има такъв народ" също ще има вицепремиер и това ще е министърът на регионалното развитие, каза Ива Митева без да посочва име. Очаква се този пост да отиде при бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше кандидат за министър и в един от нереализираните кабинети на ИТН през лятото.

Проектът на коалиционно споразумение предвижда към бъдещото управление да бъдат съставени 18 секпертни съвета, в които всяка от четирите формации да има представители. Тези съвети са по същите теми, по които се водеха и излъчваните на живо разговори между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Освен това не само мандатоносителят "Продължаваме промяната", но и всяка от останалите формации ще има съветници във всяко министерство, за да се избегне "партиен феодализъм".

Съставът на правителството не е официално обявен, но се очаква разпределението и имената да е следното:

Министър-председател – ПП (Кирил Петков)
Вицепремиер и министър на финансите – ПП (Асен Василев)
Вицепремиер по ефективното управление – ПП (Калина Константинова)
Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – БСП ( Корнелия Нинова)
Вицепремиер и министър на регионалното развитие – ИТН (Гроздан Караджов)
Вицепремиер и министър на околната среда и водите – ДБ (Борислав Сандов)
Министър на образованието – ПП ( Николай Денков)
Министър на здравеопазването – ПП (Асена Сербезова)
Министър на вътрешните работи – ПП (Бойко Рашков)
Министър на отбраната – ПП (Асен Василев)
Министър на транспорта – ПП (Николай Събев)
Министър на растежа и иновациите – ПП (Даниел Лорер)
Министър на културата – ПП
Министър на труда и социалната политика- БСП
Министър на земеделието – БСП (Иван Върляков)
Министър на туризма – БСП (Христо Проданов)
Министър на външните работи – ИТН (Димитър Гърдев или Павела Митова)
Министър на енергетиката – ИТН (Александър Николов)
Министър на спорта – ИТН (Радостин Василев)
Министър на правосъдието – ДБ (Надежда Йорданова)
Министър на електронното управление – ДБ (Божидар Божанов)

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини