Извънредна ситуация в парламента, барикадиран с маси и столове

Около 14.47 часа депутатът от "Възраждане" Петър Петров обяви пред хората, че никой от ръководството на Народното събрание няма да ги приеме. За това ги е уведомил зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

"Карантинираният председател на НС ще ни приеме, когато му свърши карантината - път назад нямаме, да отидем и да влезем в парламента", призова ораторът на митинга.

Последва подкана към множеството да нахлуе през всички входове вътре в парламента и втори сериозен сблъсък с полицията.

Преди това, час след началото на протеста ситуацията ескалира и протестиращите срещу зеления сертификат от "Възраждане" разкъсаха полицейския кордон, като опитаха да щурмуват парламента. Те стигнаха до стълбите, но светкавично прегрупиралите се сили на реда осуетиха нахлуването през парадния вход. 

Точката на сблъсъка се отприщи, след като депутати от партията на Костадин Костадинов опитаха да отворят вратите отвътре и да пуснат протестиращите.

Така групата, която проби кордона на едно място, не можа да стигне до самата врата на НС. Протестът скандира "оставка", а по микрофона протестиращите получаваха напътствия да заобиколят сградата на парламента. Чуват се възгласи "Давай!", "Революция!", "Еничари".

Вътре в сградата на НС има малцина депутати, предимно от "Възраждане", повечето си тръгнаха по-рано, а входовете от вътрешната страна са подсилени с маси и столове. Заради извънредната ситуация в парламента пристигна и шефът на НСО.

Към момента има един задържан на протеста - арестуван е млад мъж, въоръжен с газов пистолет. Той е отведен в РПУ. Съобщава се за няколко пострадали полицаи и протестиращи, дойдоха линейки. Протестиращите обаче декларираха, че гневът им не е насочен срещу органите на реда.

Около 14.00 часа стана ясно, че 15 души от протестиращите вероятно ще бъдат допуснати да кажат исканията си вътре в НС. С тях имаше и депутати от "Възраждане". 

Самият лидер на "Възраждане" - Костадин Костадинов, е под карантина и протестът се провежда в негово отсъствие. Това обявиха от партията минути след началото на митинга срещу зеления сертификат на площада до Народното събрание. На площада обаче е инфекционистът Атанас Мангъров, известен с възраженията си срещу ваксинацията, ограничителните мерки и зеления сертификат, който се нареди сред ораторите.

"Каква държава сме ние, че целият КСНС се скрива в миша дупка за това, че на председателя на НС му текнал сополът!", възмути се в речта си лекарят. "Целта е само да се набоцкаме, но няма никаква полза", отрече Мангъров ползата от ваксините.

"Костадин Костадинов, за съжаление, е под карантина след тази брутална инсценировка", обяви ораторът пред протеста по повод заразяването на шефа на НС Никола Минчев след КСНС. Деян Николов извини за отсъствието му лидера на партията, защото, ако се появи, можело да го арестуват и да го затворят за 3 години.

Секунди по-късно Костадинов отправи обръщението си видеостената, инсталирана пред Паметника на Цар Освободител.

"Всички вие сте там да измиете срама на една нация, която дълго време търпя", обърна се той дистанционно към множеството.

"За пореден път на нас ни се изплюха в лицата. Хората, които ме поставиха под домашен арест, живеят с мисълта, че можеш да премахнеш един и по този начин да унищожиш много. Можеш да убиеш революционера, но не можеш да потушиш революцията", каза още Костадинов.

"Няма значение дали аз съм на площада, или не съм, защото разлика между нас няма. Отидете и питайте тези, които се поставят над българската Конституция и над българския народ - питайте ги кога ще премахнат зеления сертификат", надъха той протестиращите да щурмуват парламента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    Евреин
    0 0
    16:04, 12 яну 2022
    еврОПейската зима тръгна от Казахстан!!😄😄
Последни новини