Кунчев: Mного вероятно e това да е последната вълна коронавирус, лично убеждение

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев изрази личното си убеждение, че е много вероятно това да е последната вълна коронавирус.

Смятаме, че януари - февруари ще бъде достигнат пикът и ще започне сериозен спад, но това няма да стане в един и същи момент за цялата страна, допълни той по време на заседанието на парламентарната комисия по туризъм.
Кунчев не се ангажира да прогнозира колко време ще продължат здравните мерки, които все още не са и на национално ниво и за момента ще бъдат въведени от няколко области, където е най-висока заболеваемостта. Смятам, че до края на февруари или първата половина на март, нещата би трябвало да тръгнат към нормализация, каза Кунчев.

Той напомни, че още преди месец е предупредил, че тази вълна няма толкова силно да засегне здравната система, което се потвърждава от досегашните събития, но ще засегне икономика. Той даде пример с това, че в столичната РЗИ в момента работят 55 на сто от заетите, а останалите са под карантина.

Твърде ниското ниво на имунизационно покритие ще продължава да ни тормози дълго време, каза Кунчев. Много се надявам да се сбъдне прогнозата, която дадох, че вероятно това е последна вълна, но не е изключена и появата на нов щам, но това е малко вероятно, допълни той. Кунчев изтъкна, че досега в историята на човечеството няма патоген, който да е успял да поддържа пандемия повече от две и половина - три години.

Двете най-големи браншови организации в туризма ще направят информационна кампания в сектор "Туризъм" в подкрепа на ваксинацията и следваща седмица ще бъдат уточнени параметрите, стана известно по време на парламентарното изслушването на Кунчев и на представители на здравното ведомство.

Кунчев коментира, че предложението за тестване на границата съвпада с негово предложение, направено преди пет - шест месеца. Той отбеляза, че са създадени така наречените експресни PCR тестове, които по думите му са максимално надеждни и се правят за 15 - 20 минути. Без това да е масова практика, то може да бъде въведено поне на големите международни летища - София, Варна и Бургас, каза Кунчев.

В отговор на депутатски въпрос той отбеляза, че през миналия летен сезон се е превърнало в проблем организирането на места, където да се карантинират заболели туристи и посочи, че такова е имало основно в курортния комплекс "Албена". Сега в трите големи ски центрове има вече определени такива места. Това е ключово, защото ако в момента говорим за ограничен контингент, лятото нещата ще са доста по-различни и е добре още от сега да има отговор на този въпрос, предупреди Кунчев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Вз
    Взе
    11 -3
    19:29, 20 яну 2022
    Взе да се сещаш за някои работи. Да не ти ги прошепна СЗО, защото без тяхнищо не може да направите. Каквото каже шефа!
    • Ощ
      Още по вероятно е
      1 0
      08:24, 23 яну 2022
      Някой изнервен ако те срещне на улицата да ти разбие кратуната продажна.
  • 2
    Ку
    Кунчев е лакей
    12 -2
    20:30, 20 яну 2022
    Преди беше лакей на гербавите а сега е лакей на султана от дондуков 2 Р. Радев и харвардския палячо.
  • 3
    И
    И
    2 0
    16:19, 22 яну 2022
    Много вероятно е Кунчев, да изсъхне, от задушаване.
  • 4
    И
    И
    1 0
    08:47, 25 яну 2022
    Умри куче.
Последни новини