Газови войни: Има ли координирана атака срещу "Булгаргаз"?

Говоренето срещу енергийната политика на правителството граничи с война. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" енергийният министър Александър Николов. Според него дружеството е спечелило от продажбата на природен газ на държавната борса. Количествата били излишък заради топлото време, а сделките са на печалба.

Енергийният министър твърди, че в петък са продадени малко над 37 хиляди мегаватчаса природен газ. Приходите са над 5 милиона лева, а печалбата била над милион и половина. Тя щяла да доведе до бъдещо намаление на цената у нас. А сега щяла да подпомогне финансово "Булгаргаз", тъй като дружеството имало затруднения.

В специално интервю за "Денят започва с Георги Любенов" Александър Николов отрече сделките да са спекулативни. Каза, че са били през целия ден в петък и общо 18 на брой, а контрагентите по тях 10.

Енергийният министър отрече да има схема с продажбата на природен газ през държавната борса хъб "Балкан" и определи скандала като добре разиграна медийна драма.

"Но с много грешни детайли навсякъде. Няма три секунди, има през целия ден сделки и те са множество. Всички детайли са важни и защо. Защото когато са множество сделки и към всички контрагенти някой, ако твърди, че има спекулация, нека да ми обясни как точно има координация в рамките на един ден с хикс на брой контрагенти", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Николов твърди, че в рамките на петъчния ден сделките на държавната борса за продажба на природен газ са общо 18, а контрагентите по тях са 10.

"А количествата са само и единствено излишъци на база най-вече на това, че през уикенда температурата е по-висока, съответно заявените консумации от клиентите на "Булгаргаз" са с по-нисък размер", допълни Александър Николов.

Ако излишните количества не бъдат реализирани от "Булгаргаз", задължението за изкупуване пада върху "Булгартрансгаз" - това е компанията собственик на газопреносната мрежа.

"Цената щеше да е съвсем различна. Цената щеше да е 8% под средно претеглената цена за конкретния период. Става въпрос за сделка за два дни. За събота и неделя", добави министърът на енергетиката.

Така, по думите на Николов, "Булгаргаз" е продало излишните количества от 37 400 мегаватчаса с печалба над 1 милион и 500 хиляди лева, която нямало да се реализира, ако количеството било изкупено от "Булгартрансгаз".

Енергийният министър твърди, че само една от сделките е била за три секунди и при всички количествата са продадени на най-добрата предложена цена. А лотовете били разбити на един до един и половина мегаватчаса, което изключвало възможността да бъдат предварително договорени срещу комисиона.

"На газов хъб "Балкан" в същия ден са се случили още над 20 сделки. Общият брой на сделките като брой в конкретния ден е 40. 18 от тях са на "Булгаргаз", другите са между търговски контрагенти, представени на борсата", коментира енергийният министър Александър Николов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви в "Говори сега", че в момента се проверяват лог файловете, които ще дадат точен отговор на въпроса кога са обявени свободните количества и кога са сключени сделките.

"60 хиляди мегаватчаса е общото изтъргувано количество природен газ в деня петък. От тези 60 хиляди мегаватчаса 37 хиляди и 400 мегаватчаса са изтъргувани от "Булгаргаз", заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрангаз".

Александър Николов риторично попита дали има координация в говоренето по едно също време на Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов и Делян Добрев.

"Първо най-важното е да се забележи периодът, в който се случи тази трисекундна медийна акция. Ние сме в Азербайджан и говорим със стратегически партньори относно един от най-важните договори. В същото време съвсем скоро предстои да се започнат с другия основен партньор за България по доставка на природен газ - "Газпром експорт". И точно в този момент се стартира една странна медийна кампания, която прави и двата преговорни етапа доста по-сложни, доста по-трудни. Кой печели от това нещо?!?", попита министърът на енергетиката Александър Николов.

В предаването "Говори сега" бившият енергиен министър Теменужка Петкова коментира, че през декември "Булгаргаз" са продали много по-малко количество на борсата срещу 250 лв. на мегаватчас и това е определено като лоша практика, а сега по-голямо количество се продава за 150 лв. на мегават и това се приема за добра сделка. Тя отрече да има координирана атака.

"Това са просто фактите. Ако министър Николов не иска тези факти да станат публично достояние на всички, това е друга тема", заяви Теменужка Петкова.

След интервюто на енергийния министър реагира Румен Петков. Той посочи количествата газ, които са изнасяни на борсата от бившето ръководство и тези след като встъпва новото, като отбелязва, че разликата е повишение в пъти. Петков пита още дали сме заплашени "Булгаргаз" да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. метра втечнен газ на изключително висока цена и дали някой иска да съсипе "Булгаргаз".

На личния си Фейсбук профил бившето ръководство защити и главния секретар на президента Димитър Стоянов. Според него продажбата на природен газ на Румъния е била посочена като една от причините за смяната на Николай Павлов, а и сега се правело същото, но в по-големи количества.

Стоянов отбелязва още, че няма държавно дружество с по-добри резултати от "Булгаргаз". Енергийният министър обаче твърди, че в "Булгаргаз" има финансова дупка над 200 милиона лева. И така влезе в задочен спор с бившия шеф на дружеството Николай Павлов.

"Фактите са следните - "Булгаргаз" е в отлично финансово състояние. Оставяме компанията с добри договори, както по отношение на дългосрочните доставчици, така и по отношение на клиентите. Предплатили сме газа в края на януари на 60%, както е по договора с "Газпром", на 100% - както е по договора с азерите. Това са 250 милиона лева", каза Николай Павлов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Павлов твърди още, че до 12-и февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти. Според енергийния министър обаче в сметките на "Булгаргаз" имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини