Асен Балтов: Време е ограниченията да паднат

Време е да отпаднат ограниченията. Може би това ще се случи от първи април, заяви пред Нованюз телевизия бившият шеф на "Пирогов" Асен Балтов и настоящ депутат от ГЕРБ.

"Зеленият сертификат в този вид в момента е недействащ, няма смисъл от него. Трябва да говорим за ваксинационен сертификат. Какво значи да вадиш зелен сертификат след първа доза", запита проф. Балтов.

Ние трябва да говорим за ваксинационен сертификат. Затова атакуваме зеления сертификат. Този Омикрон е опасен. Няма значение дали имаш антитела или си ваксиниран. 12% от имунизираните са в болница. А ние даваме сертификат още след първата игла, допълни Балтов.

Той е категоричен, че ограниченията вече трябва да да бъдат свалени. "Премиерът Петков е казал на Костадин Костадинов, че това ще стане от април. Това не е случайно. Това е, защото е разписано, че след приключване на мерките ще има още 3 месеца компенсации за работещите в здравеопазването", заяви проф. Балтов.

Той смята, че трябва да има одит на всички Спешни отделения, след трагедията във Враца, където жена почина след чакане на регистратурата на Спешния център

"В "Пирогов" има изграден протокол, свързан със стандарта по спешна медицина. В него пише, че най-важно е да се извърши медицински триаж или преразпределяне на пациентите. Първата зона е червена - там са много тежките случаи, където не се регистрират пациентите. В жълтата зона попадат хора, които може и да не са толкова спешни. Трета е зелената зона, където пациентите могат да стоят и да чакат", обясни проф. Балтов.

Той уточни, че починалата жена е била за червена зона, но жената на регистратурата не е можела да прецени това. "Тя ще поеме целия удар. А това е задължение на хората, които работят в Спешната помощ. Не съм запознат с детайлите, но, за съжаление, в случая е имало май пациент в Спешното", обясни проф. Балтов.

Медицината трябва да е първото и най-важното, не ЕГН-то, не да гледаме има ли COVID. "Да гледаме здравето на хората. А не как е ЕГН-то, има ли COVID. Това не е от значение, щом има такъв спешен порядък, трябва да се действа. Жената на регистратурата не е виновна, някой е направил така да изглежда това Спешно отделение. Там трябва да има медицински триаж, а не регистратура", категоричен е проф. Балтов.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    2 0
    07:43, 7 фев 2022
    Ей изрод си беше и такъв остана.Какъв здравен паспорт те гони бе продажен *********. Въртите сучете пак за недоказаните течности говорите стига че ще отнесете здраво тоягата.
Последни новини