Прокуратурата извършва проверка за нареден незаконно арест на бившия шеф на "Булгаргаз" от висшестоящи служители на полицията

Изображение 1 от 3

    Прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с "Булгаргаз" с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

    Член 282 гласи: "Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация".

    След анализ на материалите по делото наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

    В тази връзка от държавното обвинение са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи "нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването".

    Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства.

    От Софийската градска прокуратура разпространиха копие от резолюциите със заличени данни.

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      00
      007
      3 -2
      16:17, 11 фев 2022
      Много активни прокурорки!В Банкя не сте ходили-там няма да разследвате нищо-арестувате и директно в софийския!Вие сте срам за България!
      • Бо
        Бонд
        1 0
        00:53, 12 фев 2022
        Много неподготвен се изказваш! Този човек е човек на Румен Радев!! Точно старите кадри в газовото дружество са президентски кадри и това е първия разрив между правителство-президент! В момента има някаква договорка на четири очи между президента и човека с каскета.
    Последни новини