Експлозии в Луганск и Донецк, хиляди се евакуират в Русия

Изображение 1 от 2

    Мощен взрив разтърси окупирания от проруски сепаратисти украински град Луганск тази нощ, съобщават РИА "Новости" и потребители в социалните мрежи.

    По първоначална информация взривът е унищожил част от трасето на газопровода "Дружба". Служители на "Луганскгаз" заминаха за мястото на аварията. Газопроводът е част от мрежа, която снабдява и Германия, Чехия, Словакия, Полша и Беларус.

    Не се съобщава за жертви и ранени. 

    Видео, публикувано в Telegram канала на агенцията, показва ярко жълто сияние, осветяващо града през нощта. Според очевидци, източникът на запалване се намира в района на завода Горизонт. Според някои данни авария е станала в газоразпределителен блок.

    Мощна експлозия в Донецк, взривена е колата на началника на полицията.

    Силни предупредителни сирени прозвучаха в центъра на източноукраинския град Донецк в петък, след като подкрепян от Русия сепаратистки лидер в отцепилия се регион обяви евакуация на жителите. 

    Отделно, ръководителят на самообявилата се Луганска народна република, вторият контролиран от сепаратистите регион в Източна Украйна, също обяви евакуация на жителите.

    Хората се извозват в Русия с автобуси от самопровъзгласилата се Донецка народна република в петък от 20 часа местно време. Според Министерството на извънредните ситуации на непризнатата република 3,4 хиляди жители напуснаха ДНР.

    25 хиляди души вече са напуснали ЛНР преди началото на евакуацията. Те са прекосили границата с Русия с личен транспорт. В момента се формира организирана колона от 10 хил. души, която да замине за Русия, съобщава шефът на тамошното министерство на извънредните ситуации Евгений Кацавалов. 

    На първо място, евакуацията засяга жени, деца и възрастни хора.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини