Байдън: Путин избра война

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "непредизвикана и необоснована атака от руски военни сили" в изявление в сряда вечерта след експлозиите в Украйна.

"Президентът Путин избра преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания“, каза Байдън. "Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна."

Малко преди да започнат експлозиите в Украйна, руският президент Владимир Путин призова за "демилитаризация" на Украйна в телевизионни изказвания, обявявайки военна операция.

Байдън каза, че планира обръщение към американския народ в четвъртък и ще обяви "по-нататъшни последици", които САЩ и техните съюзници планират да наложат на Русия заради "този ненужен акт на агресия срещу Украйна и глобалния мир и сигурност".

"Ние също така ще се координираме с нашите съюзници от НАТО, за да осигурим силен, единен отговор, който възпира всяка агресия срещу Алианса", каза Байдън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини