Кирил Петков изненадан, че Стефан Янев има готовност за създаване на партия

Рискът с ядрените централи в Украйна е риск номер едно за българското население, каза премиерът Кирил Петков в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV. В понеделник Петков ще свика щаб, за да има оперативна готовност за различни действия. По думите му първият такъв щаб е бил създаден за посрещането на бежанците от Украйна. Всички мислехме, че няма да има война, службите казаха, че няма да има война, каза още той.

На въпрос възможна ли е война на територията на България премиерът Петков каза, че вярва, че "не, няма опасност", но има опасност войната да продължава в Украйна за много дълго време, да стане ужасяваща война с много умиращи хора и да има риск за техните ядрени централи. Премиерът Петков посочи, че е възприел като директна заплаха за българската сигурност, когато е видял горяща сградата на украинската атомна електроцентрала.

На всички контролно-пропускателни пунктове се откриват фургони, в които ще се обработват документите на бежанците от Украйна, каза още той. В отговор на въпрос кой плаща за настаняването на бежанците в хотелите премиерът Петков каза, че има доброволци, които приемат част от бежанците, както и създадена организация за заплащане от страна на държавата по 40 лева на човек. Плащането на българите, които са приели бежанци, ще се извърши след като те представят разписки. Плащанията ще се извършват чрез Министерството на туризма.

Държавата изкупува огромни количества пшеница, така че да може да запазим цената на хляба и държавата да се намеси чрез резерва, обясни той. По думите му има план, според който страната ни има готовност за налична пшеница до реколтата през следващата година. По думите му държавата ще бъде като регулатор на цените на горивата, доколкото може. Не знаем какво ще се случи утре, не знаем дали през Босфора ще се преминава свободно и държим количествата в резерва, ако стане наистина голяма криза, а не криза на база на паника и фейсбук. В момента резервът с горива е за 90 дни, посочи още премиерът Петков.

За срещата си с посланика на Русия в България – Елеонора Митрофанова, Петков коментира, че тя е поднесла извиненията си и го е уверила, че занапред руското посолство ще се отнася с уважение към българските институции. „Призовах всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие да бъдат от нея изпратени обратно в Русия, за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случват“, допълни Петков.

Премиерът Петков каза още, че президентът на Украйна Зеленски го е помолил за всякаква възможна подкрепа. Уверих го, че осем камиона с медикаменти и хуманитарна помощ вече пътуват към Украйна. Той може да е сигурен, че България ще говори в един глас с Европейския съюз (ЕС) и ще има подкрепяща страна в общността на ЕС и НАТО, добави Петков. Военно-логистична подкрепа за Украйна включва жилетки, каски, но до този момент България е предоставила само хуманитарна помощ, каза още той. Не сме изпращали боеприпаси и оръжие, увери премиерът. В отговор на въпрос дали страната ни ще изпраща в Украйна оръжие Петков посочи, че България е много близо до този конфликт и трябва много внимателно да организираме подкрепата си. Премиерът каза още, че от страната ни не е искано да изпраща самолети в Украйна. Петков призова хората да не се поддават на хибридни атаки и да следят официалните информации от българското правителство.

Петков изрази изненадата си от това, че три дни след освобождаването на Стефан Янев от поста министър на отбраната, той има готовност за създаване на партия. Започвам да се чудя дали тези постове във фейсбук са били случайност или по-различна цялостна стратегия, допълни Петков и посочи, че за него това е било новина - когато го поканихме за министър на отбраната, беше заради добрата ни работа в служебния кабинет. В отговор на въпрос дали това е било грешка Петков каза, „сега погледнато, да“. Петков каза още, че ще предложи на Тодор Тагарев функцията на съветник към министър-председателя за реагиране при кризи.

В отговор на въпрос дали ще поиска оставката на началника на Националната служба за охрана заради хвърлената снежна топка срещу Петков на връх Шипка, той коментира, че екипът, който е бил около него се е справил брилянтно. Друг е въпросът дали на ниво ръководство организацията е била направена по правилния начин. Петков призова президента да направи ясен и точен анализ на ниво ръководство.

Въпросът за оставката на Иван Гешев премиерът Петков коментира с думите, че „всеки ден, в който България се събужда с този прокурор, аз чувствам, че сме изостанали с един ден от това, което искаме да направим“.

Прошката, която бих поискал е, че нещата, които искаме да се случват, не се случват с тази скорост, с която се надявам, но уверявам българския народ, че няма решение, което аз да съм взел като министър-председател и да е било под влияние на нечий друг интерес освен българския, допълни премиерът Петков.

Източник: БТА

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ян
    Янков
    5 -1
    08:44, 7 мар 2022
    Ама много ли се е изненадал младежът?
    А той какво си мисли- че е следващият Борисов ли?
    Няма вечни на този пост, и затова от сега да стяга багажа.
    Направи ли Янев партия,което най-вероятно ще се случи скоро , всички ,които се двоумят за кого да гласуват, плюс по-голямата чат от ПП, ще отидат при Янев.
    Което е логично, на фона на неадекватните изказвания на Петков.
    • Ки
      Кирил Петков е такова л****
      1 0
      16:07, 7 мар 2022
      че друго такова няма. Кирил Петков да го разчекнат утре на площада няма 50 души да излязат да го защитят. Кирил Петков е такова байдънско л****, че още днес на самолета и да го няма! Кирил Петков е долна корумпирана измет като Макрон и канадския педераст
  • 2
    До
    До кога?
    9 0
    08:45, 7 мар 2022
    Румен Радев съ нов проект! До кога ще си прави упражнения на гърба на българския избирател и народ?
    И тая нова партия ли ще свали цените? Нищо подобно просто Радев ще свали едно плямало със про руски сухар, който много малко говори и нищо не прави. Янев и Радев са бивши военни и се видя колко разбират от икономика през тази една година през която ни управляваха..
    • Ва
      Василева
      5 0
      09:48, 7 мар 2022
      Много точно казано! И ДеГол бе военен и се радваше на огромна популярност като президент, но по негово време икономиката на Фрация се скапа от инфлация и протести. Та Янев ще е поредното разочарование !
Последни новини