За руските газ и петрол засега няма да има санкции, заяви премиерът Кирил Петков

Мерките ще бъдат подкрепени и сигурно засилени, но за газа и петрола няма да се вкарват санкции засега. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков, който проведе видеовръзка с европейски лидери по темата за военния конфликт в Украйна. Петков обясни, че на разговорите са обсъдени санкциите спрямо Руската федерация, като много от държавите са се обединили около становището, че засега руските газ и петрол няма да попадат под тях. 

„Няма решение, в момента само се дискутира. Изглежда, че има доста страни, които имат същото мнение“, заяви Петков. 

„Изцяло подкрепяме Украйна. Не може чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава. Подкрепяме съществуващите мерки. Работим с ЕС тези мерки да бъдат с максимално голяма сила, но неща, които не можем да си позволим, е да спрем вноса на петрол и вноса на газ“, обоснова позицията си премиерът. 

Петков обяви още, че през следващите дни лично ще инспектира газовата връзка с Гърция. „Докато нямаме истинска диверсификация, сме много зависими“, обясни той. По думите му страната ни работи по всички възможни сценарии, включително и по хипотеза за цялостно спиране на доставките на газ и петрол от Русия. 

„Няма европейска държава в този момент, която ще изпраща войски където и да било в Украйна. В момента единствено можем да подкрепяме Украйна в този конфликт с хуманитарна помощ, санкции и мерки“, увери отново министър-председателят. 

За критиките към правителството, отправени от ГЕРБ-СДС с декларация от парламентарната трибуна по-рано днес, премиерът посочи, че опозицията се страхува от работата на кабинета срещу корупцията в страната. „Нямат време и трябва да правят всичко възможно, за да не се стигне до възмездие през съд или европрокуратура“, смята Петков. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини