УПЦ: Русия удари Святогорската лавра

Украинската православна църква съобщи за въздушен удар на руските военни, при който е засегната Свето-Успенската Святогорска лавра в град Святогорск, Донецка област.

Взривната вълна е повредила помещенията на лаврата, където живеят монаси от манастира и бежанци. Почти всички прозорци са счупени, църковните сгради са разрушени в различна степен.

На 12 март в 22:00 часа Русия нанесе въздушен удар по Лаврата, уточняват в Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност към Министерството на културата. Самолетна бомба е избухнала на 50 метра от моста, свързващ десния и левия бряг на река Северски Донец - на входа на манастира.

"В резултат на страшната сила на експлозията в храмовете на Лаврата излетяха прозорците. В Лаврата всички прозорци и врати бяха избити от взривната вълна. Няколко ранени са откарани в болницата в Святогорск, на останалите е оказана помощ в манастира. За щастие няма смъртни случаи", се казва в съобщението.

В Святогорската лавра има 520 бежанци, 200 от които са деца. Общо в момента в града има около 10 000 бежанци и местни жители.

Според ръководството на лаврата не е имало военни формирования нито на територията на манастира, нито в града.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Крум
    1 -2
    08:20, 13 мар 2022
    било е пълно с украински фашисти. Да не се преструват на божи кравички
Последни новини