Зеленски обяви приоритетите в преговорите с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност, съобщи Укринформ.

Във видеообръщение Зеленски подчерта, че заради мира делегацията на Украйна разговаря с делегацията на Русия.

"Искам сега да ме чуят всички наши граждани, гражданите на Украйна. Преговорите продължават. Преговорите за Украйна. Моите приоритети на преговорите с абсолютно ясни: приключване на войната, гаранции да сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за нашата страна, реална защита за нашата страна." - заяви украинският президент.

С това изказване Зеленски опроверга спекулациите, че Киев е склонен да признае Крим за руски, за да бъдат прекратени военните действия на Русия срещу Украйна.

Междувременно вицепремиерът по въпросите на евроинтеграцията Олга Стефанишина, коментира пред CNN, че в речта си пред Конгреса на САЩ Зеленски не е споменал за желанието на Украйна да бъде част от НАТО, тъй като сега приоритет е не членството в Алианса, а създаването на зона без полети над украинската територия.

По-рано стана ясно също, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция.

Киев напомня, че страната вече е обявявала неутралитет и статут на необвързана през 2010 г., а четири години по-късно Русия анексира Крим и инспирира създаването на ДНР и ЛНР от сепаратистите в Донбас.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини