Войната, ден 25: Ракетен удар по мол в Киев. Ликвидираха Човекояда. Затрупани под училище в Мариупол

В украинската столица Киев през нощта на 20 март в резултат на вражески обстрел избухна пожар на паркинг и в търговски център. Горят трети и четвърти етаж на мола и коли на паркинга в столичния квартал Подолски. Това съобщиха от Главното управление на Държавната служба за извънредни ситуации в град Киев.

"4 души са загинали на място, а 1 е ранен. Информацията се уточнява", съобщават спасителите.

В 2:18 пожарните спасители са локализирали пожара на обща площ 1500 кв.м. м. Продължава гасенето на пожара. На мястото са 11 единици противопожарна техника и 63 души персонал.

Киев беше подложен на обстрел, загина най-малко един човек, съобщи в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и ДПА. При руския обстрел са засегнати жилища и търговски център в киевския Долен град.

Най-малко трима души бяха ранени и при руски удар в Житомирска област, в Западна Украйна. Повредени са 13 сгради в района на Коростен, на 80 км от град Житомир, предаде Франс прес, като цитира информация на спасителните служби.

Пристанищният град Одеса също съобщи, че в небето над града и околностите се наблюдава увеличаване на броя на руските дронове. Засега обаче всичко е спокойно, уточни регионалният военен лидер Максим Марченко, цитиран от ДПА. Той потвърди, че някои от дроновете са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Руски самолети нахлуват през област Суми

Вчера голям брой самолети от Руската федерация прелетяха към вътрешността на Украйна през Сумска област. Тенденциите не са много положителни с оглед на факта, че руснаците започват да засилват активността си. Това заяви ръководителят на областната военна администрация Суми Дмитрий Живицки във видеообръщение.

Той отбеляза, че вчера няколко пъти в региона е била обявявана въздушна тревога. Според него самолетите много често летят по границата, летят на територията на Сумска област и се връщат в Русия.

"Може би това е някакъв вид разузнавателна дейност или те искат да извършат обстрел или бомбардировки", допълва Живицки.

Живицки също така подчерта, че нашествениците внезапно навлизат на територията на Украйна, на територията на Сумска област, но плановете им за блицкриг са се провалили.

В Сумска област е унищожена част от колоната с руска техника, нашествениците избягаха в гробището, каза още той. Вчера в района е действала артилерия на Въоръжените сили на Украйна, унищожена е част от колоната с руска техника.

За изтичане на амоняк от химически в ранните часове в понеделник, 21 март, съобщи Живицки. "Внимание! 21.03.2022 г. 04.30 ч. Изтичане на амоняк от Сумихимпром! Зона на поразяване с радиус около 5 км!".

В съобщение от тази сутрин се отбелязва, че на 21 март в 03:55 ч. в Суми е обстрелвана територията на ЗАО "Сумихимпром", в резултат на обстрела един резервоар с амоняк е повреден.

"Към 05:00 часа се наблюдава незначителен изтичане на амоняк. Поделенията извършват работа по утаяване на амонячен облак. Няма опасност за населението на града", отбелязват от министерството на извънредните ситуации.

Ликвидираха Човекояда

Украинските военни елиминираха командира на разузнавателната рота на самообявилата се ДНР Сергей Машкин с прякор Човекояда. 

Това съобщиха от оперативно-тактическата група "Восток".

Според ДНР, Машкин собственоръчно е унищожил батарея самоходни оръдия.

Мариупол под блокада

Окупаторите предложиха на кметството на Мариупол да премине на страната на Русия, съобщи във Фейсбук съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко. По думите му местните власти „имаха време до сутринта да формулират отговор."

"И защо да чакате толкова, ако отговорът е готов предварително. Х*й за вас, не Мариупол", написа съветникът на кмета.

Не е известен броят на жертвите при въздушния удар срещу училище по изкуствата в Мариупол, каза Зеленски във видеообръщение.

Президентът припомни, че в обсадения Мариупол врагът хвърли бомби върху училище по изкуствата, където се криеха около 400 граждани, предимно жени и деца и възрастни хора.

"Те са под развалините. Сега не знаем колко са живи, но знаем, че определено ще свалим пилота, който хвърли тази бомба, така както вече сме свалили почти сто такива масови убийци“, каза Зеленски.

От Мариоупол с 11 автобуса и частен транспорт са евакуирани 3985 души, те вече са стигнали до град Запорожие. Четири от седемте хуманитарни коридора са сработили в неделя, съобщи Ирина Верещук, вицепремиер по реинтеграцията на окупираните територии. Общо 7295 души са евакуирани. 

Вчера украинските власти съобщиха за насилствено отвеждане на жители на Мариупол в Руската федерация и окупираните територии, като им отнемат украинските паспорти.

Спад на атаките

През изминалото денонощие украинските военновъздушни сили свалиха един вражески самолет, четири окупаторски дрона и две крилати ракети, съобщи командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

"В продължение на двадесет и пет дни руските нашественици претърпяха сериозни загуби както на земята, така и в небето. 96 самолета, 118 хеликоптера, десетки дронове и крилати ракети", се казва в съобщението. Отбелязва се, че за втори ден се наблюдава спад в интензивността на вражеските атаки.

Последни новини