Глобален концерт-телемаратон Save Ukraine - #StopWar в подкрепа на Украйна

В неделя, 27 март, от 18:30 киевско време (17:30 CET) на базата на полския телевизионен канал TVP, ще започне международен благотворителен концерт-маратон в подкрепа на Украйна "Save Ukraine - #StopWar". Повече подробности на saveukraine.1plus1.ua

Организаторите искат да привлекат вниманието на световната общност към хуманитарните проблеми в Украйна, които предизвикаха военните действия на Русия. Ключовите послания на проекта са #StopWarInUkraine, #stoprussia, #NoFlyZoneUA, #CloseTheSky, #StandWithUkraine.

"Днес нашата държава, армия и общество поеха тежестта на целия арсенал на руската военна машина. Светът стои рамо до рамо с нас, украинците. В частност са въведени безпрецедентни санкции срещу окупатора, финансова подкрепа, военна и хуманитарна помощ", казват организаторите.

Водещи на събитието са украинците Тимур Мирошниченко и Маша Ефросинина.

Сред поканените гости, които условно ще се обърнат към милионната публика, са Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, Brainstorm, Крейг Дейвид, победителите в Евровизия Салвадор Собрал и Нета и други. В телемаратона ще се включат и украински изпълнители, сред които Dakha Brakha, Ruslana, THE HARDKISS, Jamala, Go_A, MONATIK, Alyona Alyona и други.

В много градове по света ще бъдат организирани фен зони за гледане на телемаратона.

Двучасовият маратон ще се излъчва от телевизионни канали от около 20 страни в Европа и света, както и стрийминг платформи и социални мрежи - музиканти, художници, активисти, лидери на общественото мнение, актьори, художници, спортисти, доброволци от всички краища на света. Преди, по време и след излъчването ще има набиране на средства за големи хуманитарни каузи. Средствата ще бъдат преведени по официалните сметки на Министерството на социалната политика на Украйна. Впоследствие те ще бъдат насочени за храна, облекло, обувки, оборудване на места за бежанци, осигуряване на лекарства и медицински консумативи, еднократни парични помощи и други.

В Украйна телемаратонът ще бъде показан 1+1, ICTV, STB, 2+2, Украйна, Inter, Rada, UA: ПЪРВО, допълнително - канали TET, Novy, M1, NTN и K1, както и телевизионните платформи Kyivstar, 1+1 видео, YouTV, MEGOGO, Oll.tv, Sweet.tv, Volia. Зрителите ще могат да включат излъчването в канала 1+1 в YouTube и в международни версии на телевизионни канали, по-специално 1+ 1 International, ICTV Ukraine, Inter+, Ukraine 24 и други подобни.

"Цялата медийна общност на Украйна е съсредоточена върху няколко важни задачи - да предаде на целия цивилизован свят, че Украйна сега е щит за него от Руската федерация, че имаме нужда от навременна подкрепа и затваряне на небето. В предстоящата хуманитарна криза Украйна спешно се нуждае от помощ. Затова ние говорим високо за това, ще го правим и в бъдеще. С помощта на журналистическа работа, с помощта на музика, с помощта на обединяването на стотици хиляди хора по целия свят", коментира Ярослав Пахолчук, главен изпълнителен директор на 1+1 медия и съсобственик на фестивала Atlas.

Telethon Save Ukraine - #StopWar се реализира от 1+1 медия, екипа на фестивала Atlas и с подкрепата на националния мобилен оператор Kyivstar, Министерството на културата и информационната политика, Министерството на външните работи и Министерството на социалната политика. Идейни вдъхновители на проекта са фестивалът Atlas и Kyivstar.

"Украйна прави всичко, за да спре войната и да спре кръвопролитията. Да освободи градовете от блокади, да започне възстановяването на страната ни. Организирайки този маратон, искаме още веднъж да подчертаем, че в Украйна няма "военна специална операция", а брутална непредизвикана война, която Русия започна по варварски начин. Цивилизованият свят трябва да бъде активен в защитата, подкрепата и помощта на Украйна. Не е достатъчно само да гледаме войната на руснаците срещу украинците от чужбина. В края на краищата нашата страна защитава цяла Европа от Путин. Нуждаем се от забранена за полети зона над Украйна - затворено небе, както и от оръжия. Това ще спаси живота на много невинни. Затова посланието на #CloseTheSky и #NoFlyZoneUA трябва да бъде чуто от света", коментира Александър Ткаченко , министър на културата и информационната политика на Украйна.

"След като започна завоевателна война срещу Украйна, врагът не очакваше такава реакция от Украйна и света. На първо място, такава съпротива на украинците в защитата на държавата, но и такова ниво на разрушителни санкции от страна на международна общност. Благодарение на системната работа на Украйна и мощната подкрепа на партньорите бяха постигнати значителни резултати - Русия вече търпи тежки икономически загуби и се оказа в пълна изолация. Ние не спираме, вървим напред и ще доведем това дело до победа на Украйна и на целия свят, който иска да живее в мир и сигурност. Този маратон е още един сигнал към международната общност - това е война на Русия срещу целия свят и само заедно можем да победим", каза Дмитрий Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

"Войната унищожава нашите градове, но никога няма да унищожи нашата воля и желание да живеем в свободна страна. Националната съпротива обедини украинците и целия демократичен свят в обща цел - да изгони всички нашественици от нашата земя и да защити невинните хора. Военните, доброволците, лекарите, обикновените хора, които приемат вътрешно разселени лица или маршируват с украински знамена във временно окупираните градове, нашите технически специалисти, които работят дори под обстрел, за да възстановят комуникацията - всички ние сме герои. Но за да спечелим най-накрая, се нуждаем от още по-решителна подкрепа от западните партньори и целия цивилизован свят. И Kyivstar ще призовава за това по всякакъв възможен начин – чрез подкрепа на подобни концерти за набиране на средства, работа с медиите и с нашите партньори по целия свят", казва Тетяна Лукинюк, ръководител на разработката на продукти за масовия пазар на Kyivstar.

Графичният символ на телемаратона, около който се изгражда цялата визуална комуникация, е слънчогледът, създаден от украинския художник Даниел Скрипник. Организаторите казват, че подобно сътрудничество ще достигне до още по-голяма аудитория, тъй като работата на Даниел е посрещната с възхищение в много страни по света.

"Сега цветът на слънчогледа символизира цяла Украйна. Влагам лични символи и емоции в него. Слънчогледът е наблюдател, който вижда различни събития наоколо. Той е сензор, който изпитва емоции. Визуализира всеки, който е срещнал любопитни очи. Слънчогледът израсна в различни аспекти, но точно сега, в най-страшния и емоционален момент, слънчогледът се отвори. Гледайки Украйна, усещайки всеки украинец, той иска да бъде забелязан от целия свят. Той иска светлина", казва художникът Даниел Скрипник.

Подробна информация за събитието е налична на уебсайта: https://saveukraine.1plus1.ua/.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини