Руснаци отвлекли 12-годишната дъщеря на загинал украински шампион от Мариупол

Органите на реда са започнали разследване на отвличането на 12-годишно момиче от Мариупол от руски нашественици, съобщи офисът на украинския главен прокурор, цитиран от Униан.

Според разследването в началото на войната детето е било в Мариупол с баща си. На 17 март мъжът е загинал от боен снаряд, ударил къщата им.

"Опитали са да евакуират момичето от града заедно с други местни жители. При опит да напусне Мариупол, тя е била ранена в резултат на експлозия на мина. След това детето е било отвлечено от представители на руските въоръжени сили и отведено в територията на окупирания Донбас под техен контрол", се казва в доклада.

За изчезването на момичето е съобщил нейният дядо, който е принуден да живее в Черновци.

В тази връзка Черновската областна прокуратура започна производство по факта на нарушаване на законите и обичаите на войната (част 1, член 438 от Наказателния кодекс на Украйна). Досъдебното разследване се извършва от следователи на отдела на СБУ в Черновска област.

Според TCH, отвлеченото дете е дъщеря на украинския шампион по водна топка Евгений Обедински. Майката на 12-годишната Кира e починала, когато тя е била бебе.

Сега момичето е в донецката болница "Калинин". Дядото на детето е успял да се свърже с нея по Skype. Тя казва, че много й липсва и иска да го види. Мъжът се страхува, че Кира може да бъде преместена на друго място или изпратена в сиропиталище.

Бившият капитан на националния отбор по водна топка на Украйна Евгений Обедински загина в Мариупол на 17 март, като остави три деца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини