Синият талон за шофьорите отпада през лятото

Първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения е отпадането на синия талон за шофьорите, като проектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, още през следващата седмица. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във Враца.

Той уточни в отговор на журналистически въпрос, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година. Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина, допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място "Гнездото", организирано от сдружение "Враца софтуер общество".

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията. Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония. Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя, обясни той. 

Попитан какъв проблем са поставили пред него врачанските представители на IT-бизнеса Божидар Божанов посочи, че това е възможността да се дигитализират всички обществени услуги.  Сега гражданите и бизнеса са се превърнали в куриери между администрациите при набавянето на различни удостоверения и справки, въпреки че голяма част от информацията е дигитализирана и достъпна за администрациите, посочи Божанов. Той допълни, че трябва да се направят още "малки нормативни и технически стъпчици", така че електронните документи да имат доказателствена стойност при предоставянето им на гражданите. 

Министърът на електронното управление каза в отговор на въпрос на БТА, че местната IT-общност му е представила проект за създаване на университет, специализиран в подготовката на програмисти и специалисти в други високотехнологични професии, част от които тепърва се появяват на пазара на труда. Той е поел ангажимент да го подкрепи и отбеляза, че по темата вече се водени разговори с министъра на образованието и науката и с министъра на иновациите и растежа.

Божидар Божанов призна, че проблем с подготвени кадри в този бранш има както в частния сектор, така и в държавната и публична администрация. Правителството работи по този въпрос и сега е отворен класификаторът на длъжностите, за да се добавят повече IT-специалности.  Предстои да бъде обсъден и въпросът с по-високото заплащане за такива специалисти, така че те да работят в администрацията, поне в началото на кариерата си, добави министърът на електронното управление.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Лу
  Лудият Макс
  7 -2
  18:34, 5 апр 2022
  На това се казва имитация че се работи по нещо си ! Това правителство е вредно за държавата!

Още новини

Последни новини