Най-малко две години ще бъдат необходими за преструктуриране на руската икономика, ако санкциите продължат, предупреждава Алексей Кудрин

Председателят на руската Сметна палата и бивш министър на финансите Алексей Кудрин заяви, че ще бъдат необходими най-малко две години, за да се преструктурира икономиката на Русия, ако антируските санкции продължат дълго, съобщиха Интерфакс и Франс прес.

По думите му две години ще отнеме само първият етап от преструктурирането. Като цяло преструктурирането на икономиката ще продължи много години, тъй като става въпрос да се заменят множество вносни продукти, изтъкна Кудрин. Той отбеляза, че преструктурирането се отнася и до разработката на нови технологии, както и до инвестиции.

Кудрин изрази надежда, че ръководството на страната няма да затрудни впоследствие завръщането на чуждестранните компании на руския пазар.

Според него инфлацията в края на 2022 г. ще бъде между 17 и 20 на сто. 

Руският президент Владимир Путин непрекъснато изтъква, че руската икономика е устояла на удара на западните санкции и въпреки произтичащите от тях логистични и финансови затруднения Русия ще се възползва от възможността да преструктурира икономиката си, основаваща се в много голяма степен на износа на течни изкопаеми горива.

В момента автомобилната промишленост е парализирана, тъй като страната не може да внася части. Руската държава и много банки и предприятия са откъснати от международната финансова система.

"Една от големите опасности днес е спадът на икономиката, предизвикан от логистичните ограничения от една страна, а от друга страна - липсата на ликвидности", заяви пред Съвета на федерацията вицепремиерът Андрей Белоусов, цитиран от АФП. По думите му активността в промишления и търговския сектор е спаднала с 11 на сто заради санкциите, въведени от Запада след руската офанзива на 24 февруари.

Той допълни, че за да бъде подкрепена икономиката, разходите във федералния бюджет са се увеличили с 20 процента през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Световната банка очаква за тази година спад на руския БВП от 11,2 процента.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини