Плащат за март на хотелиерите, настанили украински бежанци, в понеделник, най-късно във вторник

Нагласата ни е в понеделник или най-късно във вторник Министерството на туризма да се разплати с хотелиерите, настанили украински бежанци, по мярката "40 лева" за периода от 24 февруари до 31 март. Това съобщи в отговор на въпрос на БТА министърът на туризма Христо Проданов, който по-рано днес откри специализираното изложение за къмпинг туризъм, караванинг и занимания на открито Camping & Caravaning Expo.

Днес и през почивните дни ще бъдат направени последните проверки за евентуални дублажи и недобросъвестни действия на някои хотели, както и съответните изчисления, допълни Проданов. Той съобщи, че над 800 са хотелите, заявили желание да настанят украински бежанци, като в момента малко под 500 са обектите, които вече са настанили тези граждани.

В отговор на журналистически въпрос за това какво ще се случи с украинските граждани, настанени в хотелите след изтичането на срока на действие на мярката - в края на май, министърът каза, че очакванията на държавата са тези хора да започнат да навлизат на трудовия пазар и да имат възможност да наемат жилища.

Проданов съобщи, че се подготвя искане по линия на европейската солидарност средства по мярката да се възстановят от европейския бюджет и допълни, че кандидатстването вече е стартирало.

Във връзка с преговорите за актуализацията на бюджета министър Проданов заяви, че желанието на ведомството е винаги било да има повече средства за туризма, защото секторът е изключително подценен.

За предстоящия летен сезон министърът напомни, че се засилва рекламната кампания към пазарите с висок потенциал за България и изрази надежда той да е по-добър от миналогодишния.

Коментари в сайта

Последни новини