Икономист: Руският газ не е евтин, за година и половина е поскъпнал с 900%

Това каза Георги Ангелов в студиото на „Здравей, България"

„Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но  той постоянно поскъпва. Беше евтин преди година и половина, днес е 10 пъти по-висока – около 900%”, каза в студиото на „Здравей, България“ старши икономистът от института „Отворено общество“ Георги Ангелов. По думите му в момента руският газ е най-скъпият в света.

„Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме. Ако го получим спокойно можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, но това няма да стане за един ден“, обясни експертът.

Междувременно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром“ по настоящия договор. Освен това Нинова поиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега, а оскъпяването по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

„Правителството казва, че има ясен план, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, винаги е на по-висока цена“. За това алармира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров. По думите му бизнесът предполага, че газът, който ще дойде от Гърция, също е руски.

„Правителството ни вкара в Параграф 22. Министър-председателят не отговаря на нашето писмо. Получаваме отговор от министъра на финансите, който ни препраща към министъра на енергетиката, а той ни казва да се обърнем към министъра на финансите, защото въпросът касае плащания“. Така коментира Васил Тодоров въпросът с дългосрочните договори за цената на електроенергията у нас.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде засегнато от спирането на газовите доставки. Производителите вече обмислят алтернативи, за да могат да гарантират месенето на хляб.

„От декември 1999 година ние работим на газ. Ако я спрат, алтернативата ни е моторна нафта. Това означава разход за нови горелки и нафта, която вече е много скъпа, и отново повишение на цената на хляба“, прогнозира Валери Кръстев, който е хлебопроизводител от Монтана. Същия сценарий предвижда и ако се повиши цената на газа.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  00
  00
  3 -4
  11:08, 29 апр 2022
  Не на руския газ! Да минем на зелена енергия и да ги оставим с пръст в ***
  • Ик
   икономист- л а й н о
   0 0
   13:59, 30 апр 2022
   подлога като арменските подлоги в Ес ком
 • 2
  Пр
  Прост
  2 0
  11:27, 29 апр 2022
  Аз съм прост, но да ме правиш на по прост не искам. Вземи втечнен от бай дън и да ти е евтин гъзът.
 • 3
  По
  Порчо
  2 0
  13:42, 29 апр 2022
  Този "икономист" е от "специалистите", дето не могат на вързано куче хляб да дадат!
Последни новини