ВСС отказа да прати магистрати в международна комисия за руските престъпления в Украйна

Висшият съдебен съвет прие за сведение поканата на Полша за участие на наши представители в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления в Украйна. ВСС счете, че не е целесъобразно български представители на съдебната власт да участват в комисията, съобщи "Лекс".

На 5 април полското МВнР изпрати нота до всички дипломатически мисии и международни организации в страната, с която ги уведоми, че по инициатива на премиера Матеуш Моравецки ще бъде създадена международна комисия, която да документира и установи руските престъпления, особено в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, а при необходимост и на други места.

Във въпросната комисия трябва да влязат лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Органът ще работи на територията на Украйна в сътрудничество с местните власти. Очаква се тя да изготви доклад, който да стане публичен.

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правосъдието с молба българските власти да излъчат представители в състава на комисията.

Правосъдното министерство е уведомило с писмо ВСС, в което казва, че ако кадровиците преценят да бъдат включени представители на съдебната власт, своевременно да бъде уведомено.

На вчерашното заседание на ВСС са били предложени два варианта за реакция - писмото да бъде прието за сведение или съдебният съвет да изрази принципно съгласие за участие, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в комисията.

Без дебат ВСС единодушно подкрепи първия вариант.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ви
    Вили
    6 -6
    21:36, 29 апр 2022
    Пълни идиоти
    • Шм
      шматко
      7 -3
      11:27, 30 апр 2022
      значи има една институция в България, в която хората мислят ! Де и идотите Премиер и пе-да-ла Вице да не мислеха с гъ-зо-вете си!
    • Од
      одобрение
      4 -4
      11:46, 30 апр 2022
      И без нас ще минат в тези комисийки. Там предварително се знае, какво трябва да бъде заключението им. Достатъчно се ангажирахме с този казус вече! Като пращаме оръжие там, ние не сме ли съучастници в престъпление, от нашите оръжия също загиват хора. Двоен стандарт, както винаги!
  • 2
    Ба
    Бай Сандю
    4 -5
    17:32, 30 апр 2022
    Позор за ВСС и голям кеф за русофилите и путкинофилите!!! Аз който съм на 70 + ,искам да съм в Европа! Анадънму мекерета руски??? Нахуй в Сибир!!!
    • Га
      Газдов
      2 -2
      21:31, 30 апр 2022
      Бай Сандю , Бай Сандю пандизчия долен , пръднал си си в гащите къде ще ходиш още бре тъпанар , миришеш на пръст и се заканваш даже.
      Какво искаш ти не зависи от тебе простако долен.
      Да си жив и здрав и наистина да видиш Сибир !
  • 3
    Ба
    Бай Сандю
    3 -1
    01:22, 1 май 2022
    Газдов,Газдов...Пожелавам ти от все сърце и душа, колкото живот имаш ти и фамилията ти определени от Бога да ги изживеете при рашките в Коми,Архангелск и...изобщо в Сибир,без да ти идва на ум,че Европа е и твой ДОМ...АМИН!!!
Последни новини