ВВС на Украйна поразиха руски позиции край Херсон и Николаев

Украинските въоръжени сили обявиха, че докато ситуацията в Източна Украйна остава като цяло непроменена, тази нощ те са нанесли няколко въздушни удара по руски позиции в Южна Украйна, предаде ДПА.

"Украински хеликоптери поразиха струпвания на вражески сили в Херсонска област, а самолети поразиха складове за боеприпаси в Николаевска област", обяви украинският генерален щаб днес.

Досега Украйна рядко използваше своите военновъздушни сили във войната заради руското въздушно превъзходство. Според информацията от Киев са били унищожени десетки руски бойци и около 10 бронирани машини на окупаторите.

По информация от днешния доклад на украинския генерален щаб за ситуацията в Украйна отново е бил установен контрол върху няколко села по границата между Николаевска и Херсонска области и руска контраофанзива в посока Лозово и Бяла Криница е била неуспешна въпреки руската артилерийска и въздушна подкрепа.

Според анализ на "Института за изучаване на войната" във Вашингтон украинските въоръжени сили са успели да отблъснат руските военноморски сили от черноморското крайбрежие на Украйна. В резултат на това Руският черноморски флот сега провежда операции на безопасно разстояние от около 100 километра от брега, което е отслабило натиска върху украинските пристанища. Анализът съвпада с оценка на ситуацията на украинското министерство на отбраната от вчера, отбелязва ДПА.

На фронта в източната част на страната обаче ситуацията продължава да е трудна за украинските сили и сражаващите се редом с проруските сепаратисти руски сили изглежда са напът да превземат град Светогорск в Донецка област. "Светогорск е на практика освободен. И тече прочистване", заяви в свое изявление по телевизията снощи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Светогорск е от важно значение заради намиращия се наблизо манастир Светогорска лавра, който е едно от най-важните руски православни светилища, посочва ДПА.

По-на запад руски войски напредват към Славянск, друга ключова руска цел в Донбас, която е основната оперативна база за украинските въоръжени сили в региона. Снощи съветникът на украинския президент Олексий Арестович предсказа, че на украинските сили в Донбас им предстои "много трудна седмица" и предупреди, че в най-лошия случай Северодонецк ще бъде превзет от руските сили и ще започне обсада на Славянск.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини