Румъния подкрепя присъединяването на Западните Балкани, Макрон - присъединяването ѝ към Шенген

Румънският президент Клаус Йоханис заяви след среща с френския си колега Еманюел Макрон, че присъединяването на Румъния към Шенген ще допринесе за укрепването на сигурността на Европейския съюз, съобщава телевизия Диджи 24.

"Проведох изчерпателна дискусия с президента Макрон относно перспективите за разширяване на Шенген и обясних легитимните очаквания на Румъния във връзка с присъединяването. Подчертах, че разширяването на Шенгенското пространство ще допринесе за укрепване на сигурността и устойчивостта на Съюза като цяло и за засилване на конкурентоспособността на единния пазар в полза на европейските граждани", заяви румънският президент на съвместна пресконференция с Макрон.

Той изрази надежда, че Букурещ ще може да продължи да разчита на подкрепата на Франция за деблокирането на процеса на присъединяване към Шенген.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска въпросът за присъединяването на Румъния към Шенген да се придвижи напред.

"Искаме този въпрос да напредне, да се придвижи напред. От толкова години насам Франция е редом до Румъния", посочи той.

Йоханис коментира и неотдавнашните молби за присъединяване към Европейския съюз на Украйна, Република Молдова и Грузия, като подчерта, че според Румъния трите кандидатки трябва да се възползват от оптималната рамка за осъществяване на процесите на реформа и от единен подход в оценката на заслугите и напредъка. "Подчертах важността на един ясен политически сигнал за решимостта на ЕС да се ангажира с партньорите по едно амбициозно проевропейско трасе, което да бъде одобрено от Европейския съвет този месец", отбеляза той.

По отношение на Западните Балкани Йоханис заяви, че е потвърдил подкрепата на Румъния за приемането възможно най-скоро на решение за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини