Османи: Вече не е въпрос дали Северна Македония ще продължи преговорите, а дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че е оптимист, че „в тези бурни времена всеки ще разбере ролята си и ще поеме стратегическо лидерство, което ще изпрати послание към гражданите на Западните Балкани, че един ден те ще бъдат част от ЕС.“

На съвместна пресконференция след срещата си с външния министър на Хърватия Гърлич Радман, Османи посочи, че ако има политическа воля преговорите могат да приключат още утре, а Република Северна Македония има политическа воля за това, но в „тези дни в ръцете на България е дали да погребе европейската перспектива на Западните Балкани“. Османи заяви, че все пак е оптимист, че „българските политици ще се издигнат до нивото на задачата си“.  

„Разбира се, времето е малко. Тези дни са в ръцете на Република България, държава, която през 2018 г. върна в европейския дневен ред Западните Балкани чрез срещата на върха в София, а след това този дневен ред беше подпечатан от Загреб по време на тяхното председателство. Ще бъде ли сега погребана отново от София, за съжаление ще използвам такава дума, онази перспектива на Западните Балкани? Очите на 18 милиона души са насочени към София, за да решат какво да правят. Мисля, че гражданите на Република България не желаят да бъдат спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона души, защото вече не е въпрос дали Северна Македония ще продължи преговорите, а дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива“, каза Османи. 

Той повтори, че последната среща с българския външния министър Теодора Генчовска е била една от най-добрите, които са имали и е постигнат напредък по отношение на основата за продължаване на преговорите. 

На въпрос за това дали е реалистично да се очаква ветото да бъде отменено до следващата седмица, когато ще се проведе срещата на върха, министърът на външните работи и европейските работи на Хърватия Гордан Гърлич  беше лаконичен: Технически всичко е възможно. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини